Praha byla o víkendu centrem běžců. Běželi i hendikepovaní

Centrum Prahy patřilo maratonu. Na start se jich letos postavilo 10 tisíc. Potvrdil se tak rostoucí zájem Čechů o běhání – kapacita závodu byla zaplněná už na začátku roku. Běželi i nevidomí…

Česká televize

42 kilometrů a snaha o jejich pokoření od velkého počtu běžců. Přesně 60 minut do startu letošního pražském maratonu. Organizátorům zbývají už jen poslední kontroly startovního pole. Před devátou musí stihnout třeba úpravy koberce pro start i cíl zároveň, a taky vyslat časomíru. Limit pro trať je 7 hodin. Nevidomý Jan a jeho trasérka Jitka se dnes ráno cítili spíš na jeho druhou polovinu.

Jan ŘÍHA, nevidomý sportovec: Čas čekám ne moc dobrej, přes 4 hodiny, jelikož nemám tak dobře naběháno, jak bych chtěl.

Jitka KŘÍŽKOVÁ, běžkyně; trasérka Jana Říhy: My jsme spolu trénovali. Myslím, že jsme připravení dobře, i když on to nechce přiznat.

Zbývá protažení a pak poslední rady, jak a kde rozložit síly. Jan ŘÍHA, nevidomý sportovec:
Ten třicátý bejvá většinou jako, tam člověk má krizi, no.

S výstřelem vybíhají jen profesionální vytrvalci, než se dostanou k startovní čáře poslední běžci, uplyne skoro čtvrt hodina. Zájem o běh roste a startovní čísla bývají vyprodaná každý rok o něco dřív.

Tomáš MIROVSKÝ, koordinátor závodu: Bylo by možné mít víc běžců, kdybychom nechtěli startovat na Staroměstském náměstí. Pro nás je těch 10 tisíc maximum, které víme, že bezpečně sem dostaneme.

Trať vede už přes 20 let hlavně centrem města, některými místy dvakrát. Obávanou poslední čtvrtinu začínají Jitka s Honzou u Mánesova mostu. Do cíle oba dobíhají necelé 4,5 hodiny po startu.

Jan ŘÍHA, nevidomý sportovec: Jsem rád, že jsem to doběhl. Ani nevím čas, ale to je jedno.

Pražský maraton je oceněný takzvanou zlatou známkou a mezi vytrvalci patří k prestižnějším. Přesto, stejně jako Honzovi a Jitce, většině přihlášených běžců záleží hlavně na zážitku v cíli. 42 kilometrů letos nakonec zvládlo téměř 6 tisíc z nich.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.