Klient Zdislavy je hrdinou filmu

Mezinárodního filmového festivalu (ne)herců s mentálním a kombinovaným postižením Mental Power Prague Film Festival se poprvé účastnil také novoměstský denní stacionář Centrum Zdislava.

„Poslali jsme na festival film, který se jmenoval Probuzení. Hlavním hrdinou je klient Zdislavy Blahoslav Šiška. Film byl natáčen v laických podmínkách Centra Zdislava,“ popsala ředitelka Novoměstských sociálních služeb Hana Janů.
Filmový snímek je společným dílem dvou sociálních pracovnic. „Natáčela ho Andrea Hašková a Maria Kašová. A je to o tom, že se hlavnímu hrdinovi zdál sen, že je manažerem jedné firmy. Ve snu tak prožíval celý den. Nakonec se probudil a zjistil, že se mu všechno jen zdálo. Aon byl strašně rád, že to nebyla pravda, že se nemusí doopravdy potýkat s problémy, které byl nucen coby manažer firmy ve spánku řešit,“ vysvětlila Hana Janů.
Slavnostního promítání všech soutěžících filmů, které na začátku měsíce června probíhalo v Praze, se zúčastnili také klienti a pracovnice novoměstského denního stacionáře. „Výlet to byl opravdu ve velkém stylu. Herci byli po uvedení svých filmů pozváni na pódium, kde dostali za své herecké výkony diplom a cenu festivalu. A stejně jako oscarové hvězdy poskytli moderátorům akce rozhovor,“ zavzpomínala na návštěvu hlavního města Maria Kašová.
A kdy bude moci filmový snímek natočený v Centru Zdislava spatřit i novoměstská veřejnost? „Zatím má na něj veškerá práva filmový festival. Jakmile ale proběhnou takzvané Ozvěny Mental Power Prague Film Festivalu, pak už bude možné jej promítat i v Novém Městě na Moravě. Domluvíme se na filmové projekci pro veřejnost s kulturním domem,“ informovala Hana Janů.
Novoměstský denní stacionář, jehož posláním je poskytování služeb osobám se sníženou soběstačností z důvodu mentálního, tělesného a kombinovaného postižení, se sice festivalu zúčastnil poprvé, zřejmě ale ne naposledy. „Počítáme s tím, že bychom navázali spolupráci s Gymnáziem Vincence Makovského. Tamní studenti by nám mohli pomoci se zpracováním dalšího filmového snímku,“ podotkla Hana Janů.

HELENA ZELENÁ KŘÍŽOVÁ
Žďárský deník
http://www.zdarsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.