Jak na každodenní úkony? Postiženým poradí nová služba

ilustrační foto: Flickr.com

V portfoliu novojičínských sociálních služeb se v druhé polovině roku objeví nová, takzvaná sociální rehabilitace. Jejím cílem je pomoci mentálně a duševně postiženým spoluobčanům zařadit se do života.
ilustrační foto: Flickr.com

Ráno zaklapnout budík na telefonu, vstát, podívat se na důležité informace na internetu, pak se obléct a dojít na autobus, který vás doveze k supermarketu, kde si člověk pohodlně nakoupí. Běžné každodenní úkoly, jež drtivá většina z nás bere naprosto automaticky, jsou pro některé občany velkými překážkami, které však mají chuť zdolávat. Pomoci jim v tom má od srpna sociální rehabilitace Slezské diakonie.

„Tato služba bude pomáhat lidem s duševním onemocněním a mentálním či kombinovaným postižením zařadit se do života. Tuto terénní práci bude provozovat Slezská diakonie a město její činnost podpoří více než sty tisíci korunami,“ sdělila mluvčí novojičínské radnice Marie Machková. Speciálně vyškolení pracovníci křesťanské organizace se u svých klientů zaměří na zvyšování míry soběstačnosti. Naučí se například zacházet s internetem, mobilním telefonem, hospodařit s penězi nebo využívat autobusové přepravy.

„Sociální rehabilitace Slezské diakonie bude navazovat na stávající sociální služby v Novém Jičíně. Ve městě již úspěšně funguje denní stacionář, sociálně terapeutické dílny a chráněné bydlení. Aby byl systém péče o hendikepované lidi kompletní, zřizuje se zde tato nová služba,“ vysvětlil vedoucí sociálního odboru novojičínské radnice Antonín Urban a závěrem dodal: „Cílem je, aby osoby, které už prošly například sociálně terapeutickou dílnou, s určitou mírou podpory našly uplatnění i na trhu práce.“
Slezská diakonie nabízí širokou paletu služeb, odpovídající různorodosti potřeb lidí. Organizace provozuje více než sto sociálních služeb na území Moravskoslezského, Jihomoravského a Olomouckého kraje.

ADAM KNESL
Novojičínský deník
http://www.novojicinsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.