Sociální pracovnice: Cítím, že tady patřím

Pomáhá zpříjemnit život lidem, jejichž cesta není jen posetá růžemi. Sociální pracovnice Olga Hrušková se společně s dalšími pracovníky denního centra Maják věnuje lidem s duševními onemocněními.

„Nejvíce mě potěší, když se nám podaří návštěvníka centra vrátit zpátky do života,“ říká s úsměvem osmadvacetiletá sociální pracovnice. Práce ji naplňuje. „Vím, že tady patřím,“ dodává Hrušková.

Od střední školy věděla, že chce pracovat s lidmi. Podařilo se jí to už v době studia na vysoké škole, kdy získala praxi v místeckém Klubu Nezbeda. V denním centru Maják začala pracovat v roce 2012. „Předtím jsem se věnovala pouze dětem. Maják byl pro mě docela šok. Bylo to jiné – pomalejší, klidnější a v něčem i zábavnější,“ popisuje sociální pracovnice. Z tváře jí číší energie a nadšení, s jakým k práci přistupuje.

V Majáku se věnuje lidem s lehčími formami mentálního postižení a lidem trpícím duševními nemocemi. Nejtěžší je pro ni kontakt s klienty, kteří nemají podporu v rodině. „Takový člověk nám pak nedůvěřuje. Cokoliv, co mu řekneme, si přebere špatně. Trvá pak dlouho, než začne lidem znovu věřit,“ popisuje Hrušková s tím, že mnohdy si rodinní příslušníci odmítají připustit, že klient má nějaký problém.

Protože je práce v mnoha ohledech náročná, je důležitý odpočinek. „Chodím s kolegy pravidelně na badminton. Dále se dokážu uvolnit u slovních her a při výletech do přírody,“ vyjmenovává sociální pracovnice. V dnešní uspěchané době je podle ní nutné, aby člověk relaxoval. Stres se totiž v člověku hromadí a může zapříčinit problémy.

Jako člověk, který pracuje s duševně nemocnými, vnímá předsudky společnosti vůči takovým lidem. Situaci podle ní zhoršují média a způsob, jakým o duševně nemocných informují. „Je důležité si uvědomit, že k nám docházejí třeba lidé, kteří si prošli léčením, berou léky a jsou stabilizovaní. Také kvůli tomu, že dochází k nám, nemoc nemusí propuknout, a dokonce může vymizet,“ uzavírá Hrušková.

PATRIK RYMEL
Frýdecko-Místecký a Třinecký deník
http://www.frydeckomistecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.