Ombudsmanka vybojovala muži invalidní důchod

ilustrační foto: Photoxpress

Pan L. z Chrudimska se přes veřejnou ochránkyni práv Annu Šabatovou dočkal obnovení výplat invalidního důchodu, který mu byl neoprávněně odejmut.

Chrudim – Muž z Chrudimska, který chybou České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) přišel o invalidní důchod a ocitl se na mizině, se dočkal zastání u ombudsmanky. Důchod mu po její intervenci začal chodit znovu.

„Panu L. z Chrudimska se vyplatilo, že využil návštěvy ochránkyně v Pardubickém kraji na podzim loňského roku a požádal ji o pomoc ve své důchodové záležitosti. Před rokem a půl totiž přestal dostávat invalidní důchod, takže byl bez prostředků,“ uvedla Iva Hrazdílková z Kancelář veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové.

Pan L. do března 2011 pobíral invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně. Pak mu byl snížen na invaliditu druhého stupně, s čímž ale nesouhlasil, ale s námitkami neuspěl a podal proto správní žalobu. V červnu 2013 přestal důchod dostávat úplně. Jeho výplata byla pozastavena s odůvodněním, že se nedostavil ke kontrolní lékařské prohlídce a nepředložil k ní formulář vyplněný ošetřujícím lékařem.

„Ochránkyně z podkladů zjistila, že posudek zdravotního stavu pana L. byl stále platný, takže ke kontrolní prohlídce vůbec neměl být zvát. Obrátila se proto v této věci na ČSSZ. Ta okamžitě zjistila, že šlo o chybu a pan L. byl ke kontrolní prohlídce posouzení zdravotního stavu pozván na základě starších, neaktualizovaných údajů,“ uvedla Hrazdílková.

Své pochybení ČSSZ ihned napravila a uvolnila výplatu invalidního důchodu i s vyúčtováním za celé uplynulé období.

Hrazdílková si úspěšně vyřízený podnět pana L. pochvaluje. „Setkání veřejné ochránkyně práv s občany v regionech spojená s možností osobního předání podnětu tak přinášejí konkrétní výsledky,“ podotkla Hrazdílková.

V podobné situaci pomohla Šabatová v květnu také jedné paní z Prahy, které ČSSZ rovněž odňala invalidní důchod. Tady ovšem stěžovatelce stačila pouhá rada.

„Dotyčná paní s rozhodnutím ČSSZ nesouhlasila a byla přesvědčena, že medicínský posudek o jejím zdravotním stavu nebyl správně vyhodnocen. Nebyla si jistá, jak se může bránit, proto se obrátila právě na veřejnou ochránkyni práv,“ uvedla Hrazdílková.

Anna Šabatová stěžovatelce tehdy vysvětlila, že nejprve musí sama podat námitky proti rozhodnutí o odnětí důchodu a jak to má udělat. Teprve kdyby byl tento krok neúspěšný, mohla by ochránkyně postup ČSSZ prověřit.

„Pak by také bylo na místě zvažovat možnost správní žaloby. Soud by totiž mohl, na rozdíl od ochránkyně, přezkoumávat i odbornou medicínskou stránku věci, tedy posudkové závěry,“ podotkla kancelář ombudsmanky.

Stěžovatelka podala podle „návodu“ Anny Šabatové námitky a uspěla. Invalidní důchod jí byl znovu přiznán.

Veřejný ochránce práv obecně zasahuje až tehdy, když selžou kontrolní mechanismy. Nejprve je podle Hrazdílkové vždy potřeba, aby lidé sami bránili svá práva a snažili se dosáhnout nápravy cestou opravných prostředků. I když jsou ale v této fázi možnosti ombudsmanky omezené, snaží se lidem pomoci alespoň radou či návodem, jak mají postupovat. Konkrétně v případě nesouhlasu s rozhodnutím o odnětí invalidního důchodu je třeba podat námitky.

Hradecký deník
http://hradecky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.