Žádal o průkaz ZTP, přišel o invalidní důchod

Pan Váňa už pár měsíců pobírá plný invalidní důchod a proto si požádal o průkaz ZTP. Jenže posudková komise mu sdělila, že bude posuzován nejen kvůli žádosti o průkaz, ale že se znovu posoudí i jeho právo na plný invalidní důchod.

Prima FTV

Zarážející navíc je, jakým způsobem úřednice kontrolu odůvodnily. Jan Váňa pobíral donedávna první stupeň invalidního důchodu. Protože se ale jeho zdravotní stav zhoršil, požádal si o plný invalidní důchod a ten mu byl letos v červnu přiznán.

Jan VÁŇA, invalidní důchodce:   Mám vrozenou vadu – Hirschprungova choroba. Nato se k tomu přidaly i nemoci ledviny a močových cest.

Když už má plný invalidní důchod, rozhodl se požádat o průkaz ZTP. Pana Váňu si ale na základě žádosti pozvali znovu k posudkové komisi s tím, že musí projednat i to, jestli má na plný invalidní důchod vůbec nárok.

VÁŇA:   A já jsem se ptal proč, z jakého důvodu, tak mě řekla, že nynější paní doktorka u které jsem byl v červnu, takže již tam už nepracuje a mám novou paní doktorku posudkovou, která mě chce vidět a znova posoudit.

Václav KRÁSA, předseda NRZP:   Ten posudkový závěr je, že v zásadě stav je neměnný a je tam poznámka, že posudkový lékař navrhuje nejbližší prohlídku za tři roky. Tak já vůbec nerozumím, proč za čtyři měsíce opět chtějí pana Váňu kontrolovat, zda náhodou bere neoprávněně invalidní důchod.

Jana BURAŇOVÁ, mluvčí ČSSZ:  Jestli na České správě sociálním zabezpečení, nebo Okresní správě sociálního zabezpečení nepracuje už nějaký posudkový lékař, určitě to není důvodem pro to, aby byla nařízená mimořádná kontrolní lékařská prohlídka. Při přípravě a prostudování spisu posudková lékařka zjistila posudkově významné skutečnosti, například práci na plný úvazek či neexistenci dokladů o trvalé péči a na základě toho dochází k mimořádné kontrolní lékařské prohlídce.

Pan Váňa na plný úvazek pracuje, ale v chráněné dílně a podle odborníků tím tak nic neporušuje.

KRÁSA:   To je úplně neuvěřitelná arogance těch pracovníků vůči těmto lidem, protože oni ty lidi vyloženě otravují, znejisťují a ti lidé v zásadě mají z nich strach.

Problém je, že právní předpis nestanovuje lhůtu pro další posouzení, také v podstatě posudkový lékař se může kdykoliv rozhodnout, že překontroluje váš zdravotní stav.

KRÁSA:  A to je opravdu velká právní nejistota.

Pan Váňa nakonec o plný invalidní důchod přišel a podle posudkové lékařské komise nemá nárok ani na průkaz osoby se zdravotním postižením. Jestli se pan Váňa proti rozsudku odvolá, zatím neví.

Prima FTV

1 komentář

  1. Byl jsem pečovatelem o svoji matku která měla příspěvek na péči I. stupně. Když se zdravotní stav mé matky zhoršil požádal jsem o zvýšení příspěvku. Místo pomoci se nám dostalo průtahů od sociální správy. Přes veškerou snahu i když sociální správa byla informována že jsem samoživitel a byl jsem I. stupni invalidního důchodu tak nás nechali bez pomoci až má matka zemřela.
    Jak je možné když pochybí posudkový lékař a sociální pracovník kterým se nic nestane. Když se nebude se starat syn o matku hrozí mu trestní sazba 2 roky odnětí svobody a ten co se staral tak mu zůstanou finanční potíže. Dostal jsem náhradu 3000 Kč a tyto úředníci jsou dál na stejném úřadu.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.