Lidé se mohou bez obav koupat ve většině koupališť

Na většině přírodních koupališť je i po tropických vedrech minulých dnů voda vhodná ke koupání. Situace se však pomalu zhoršuje, nepříliš průhledných vodních ploch přibývá.

Téměř ve všech českých i moravských krajích jsou už také rybníky a nádrže, které hygienici plavcům vůbec nedoporučují. Například Máchovo jezero a Orlická přehrada se potýkají se zhoršenou kvalitou vody již po několik týdnů.
V Praze by se podle hygieniků neměli lidé koupat v napůl napuštěném rybníku Šeberák. Zlepšila se sice kvalita vody v Hostivařské přehradě, není ale úplně průhledná. Podobně je na tom také voda v koupališti Džbán. V ostatních koupalištích v hlavním městě je voda vhodná ke koupání.
Kvalita vody ve středočeských přírodních koupalištích je většinou dobrá, nejhorší situace je nadále na Orlické přehradě. Na třech ze čtyř míst pravidelně sledovaných hygieniky tam není voda vhodná ke koupání. Tato situace na Orlíku zřejmě přetrvá až do konce letošní sezony.
Na jihu Čech nabízí nejlepší koupání lipenská přehrada, žádná ze sledovaných jihočeských přírodních lokalit na koupání ale nemá nejvyšší kvalitu vody. Nejhorší situaci hygienici delší dobu evidují u Staňkovského rybníku a u orlického veřejného tábořiště Vojníkov.
Ve venkovních koupalištích v Plzeňském kraji, s výjimkou Klatovska, je stále vhodná voda ke koupání. Zákaz koupání trvá v rybníku Hnačov na Klatovsku, kde je podle hygieniků příliš mnoho potenciálně toxických sinic. Z podobného důvodu se lidé nemají koupat ani v rybníku Valcha. V ostatních sledovaných přírodních vodních plochách je kvalita vody dobrá.
Také v Pardubickém kraji je voda zatím většinou čistá. Výjimkou je rybník Dlouhý u Lanškrounu na Orlickoústecku, kde se rozmnožil vodní květ. Voda tak není vhodná ke koupání.
Vynikající kvalita vody zůstává v Karlovarském kraji ve vodní nádrži Jesenice na Chebsku. Voda vhodná ke koupání zůstává v Hamrníkách. Problémy s cerkáriemi, tedy larvami červů motolic, naopak přetrvávají na největším koupališti v kraji, nádrži Michal v Sokolově. Ke koupání není vhodná ani karlovarská nádrž Rolava.
Koupat se lze na většině míst Libereckého kraje. Mírně zhoršená je stále kvalita vody v Máchově jezeře, kde odběry vody na všech plážích ukázaly zvýšený výskyt toxických sinic. Cerkálie nadále hlásí koupaliště v Zákupech na Českolipsku, nápravná opatření nepomohla. V Chrastavě hygienici koupání nedoporučují kvůli výskytu bakterií, které naznačují fekální znečištění.
Kvalita vody v přírodních koupalištích v Ústeckém kraji je většinou dobrá. Snížená viditelnost je už od počátku sezony v jezeře Chmelař u Úštěku na Litoměřicku. S problémy musejí návštěvníci počítat jen ve Varvažově na Ústecku, kde se vyskytují v menším množství sinice. Podobně je na tom i Královéhradecký kraj, kde má špatnou vodu pouze koupaliště Kníže v Jičíně. Se sníženou průhledností musejí počítat návštěvníci nádrže Rozkoš u České Skalice a Stříbrného rybníku u Hradce Králové.
Na Vysočině mají nižší čistotu vody rybníky Velké Dářko a Medlov na Žďársku kvůli zvýšenému výskytu sinic a zeleného barviva chlorofylu. Hygienici u těchto rybníků upozorňují na mírně zvýšené riziko zdravotních problémů při koupání. V porovnání s minulým týdnem se ale jejich voda výrazněji nezhoršila. Ze zbývajících sledovaných rekreačních vodních ploch na Vysočině měla v polovině tohoto měsíce větší část čistou vodu.
Převážně čisté jsou vodní plochy v Moravskoslezském kraji, laboratorní analýzy neodhalily žádné zásadní nedostatky. Navzdory suchému a horkému počasí se nezhoršila ani kvalita vody v Olomouckém kraji.

 

Rozbory odhalily špatnou vodu v koupališti v Jičíně
Koupaliště Kníže v sedmnáctitisícovém Jičíně mělo podle rozborů z 20. července nevyhovující jakost vody. Na nádrži Rozkoš u České Skalice a na Stříbrném rybníku u Hradce Králové má voda sníženou průhlednost a zvýšený výskyt sinic a chlorofylu. Lidé by se tam po koupání měli raději osprchovat. Vyplývá to z informací Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.
V Jičíně rozbory ukázaly na špatnou kvalitu vody v plaveckém bazénu. „Důvodem bylo překročení mezní hodnoty mikrobiologického ukazatele jakosti vody,“ uvedli hygienici. Voda v dětském bazénu koupaliště Kníže byla vyhovující. Podle mluvčí jičínské radnice Magdalény Doležalové byly vzorky odebírány po extrémně náročných dnech z pohledu návštěvnosti i teplot. „Pouze část těchto vzorků vykazuje vyšší hodnoty, ale ne tak vysoké, aby bránily provozu koupaliště,“ uvedla.
Obsluha koupaliště Kníže od pondělí udělala několik dalších chemických úprav vody, včetně čištění filtrů. „Po obdržení výsledků měření byl proveden chlorový šok, větší výměna vody a zvýšen průtok vody filtrací včetně dalšího čištění. Nové kontrolní vzorky jsou již objednány,“ uvedla mluvčí.
Jako vhodnou ke koupání rozbory potvrdily vodu v nádržích a koupalištích ve volné přírodě na Dachovech na Jičínsku, v Teplicích nad Metují na Náchodsku, Třebnouševsi na Jičínsku, Mladých Bukách na Trutnovsku, Lanžově na Trutnovsku a v Sobotce na Jičínsku.
Hygienici upozorňují na to, že jakost vody sledují jen na vodních plochách uvedených na webu hygienické stanice. Na ostatních místech kvalitu vody nikdo nemonitoruje a koupání je na vlastní nebezpečí. Hygiena také upozornila, že výsledky rozborů jsou platné jen k datu odběru a aktuální situace se může rychle změnit například po přívalových srážkách.

 

Kvalita vody ve středočeských koupalištích je většinou dobrá
Kvalita vody ve středočeských přírodních koupalištích je většinou dobrá, nejhorší situace je nadále na Orlické přehradě. Na třech ze čtyř míst pravidelně sledovaných hygieniky tam není voda vhodná ke koupání. Tato situace na Orlíku zřejmě přetrvá až do konce letošní sezony, řekl dnes ČTK Luboš Mandík z příbramské pobočky krajské hygienické stanice.
V Popelíkách na Orlické přehradě je voda zhoršená, v Podskalí, Trhovkách a Lavičkách je nevhodná ke koupání. „Nicméně pokud je ten člověk zdravotně naprosto v pořádku, nemá zdravotní problémy, sníženou imunitu a nejde o malé dítě, tak by se asi teoreticky mohl vykoupat, je to na jeho zvážení. Nicméně ta voda už podle zjištěných parametrů není vhodná ke koupání,“ uvedl Mandík.
Koupání zatím hygienici nikde nezakázali a Mandík předpokládá, že tak letos neučiní. K tomu, aby platil zákaz koupání, musí být voda mikrobiologicky závadná, nebo obsah sinic natolik výrazný, že se začne tvořit zelený květ. Masa vodních organismů se v takovém případě drží při hladině a vytváří až kobercovité povlaky, které se začnou rozkládat. „I na Orlíku, kde je poměrně vysoký, až enormní výskyt sinic proti minulým letům, ale jde o sinice, které netvoří vodní květ,“ podotkl hygienik.
Zhoršená jakost vody je na jezeře Ostrá na Nymbursku, na písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku a na koupališti Vyžlovka u Prahy. „To jsou situace, které jsou způsobené těmi až enormně vysokými teplotami a slunečným počasím. Pochopitelně přibývá toxických sinic, ale pořád je koupání možné. Doporučujeme se však potom osprchovat,“ dodal Mandík.
Sinice mohou způsobit zdravotní problémy, například vyrážku, zánět spojivek i nevolnost. Vodě s vysokým výskytem sinic se mají vyhnout především malé děti, těhotné ženy, alergici, ale i další lidé se zdravotními problémy.
Výskyt toxických sinic mohou lidé ověřit jednoduchým testem, kdy vodu naberou do plastové lahve a po půl hodině ověří, zda se zelené částice koncentrují poblíž hladiny. V tomto případě jde o sinice. Pokud jsou zelené částice i po půl hodině rovnoměrně rozptýlené v celém objemu vody, jde o netoxické řasy.

 

 

Nejlepší koupání na jihu Čech nabízí pláže u Lipna
Voda v žádné ze sledovaných jihočeských přírodních lokalit na koupání nedosahuje nejvyšší kvality. Nejlepší podmínky jsou u lipenské přehrady. U pláží v Lipně nad Vltavou a v Horní Plané má voda mírně zhoršené vlastnosti. Zjistila dnes ČTK na webu Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.
V Horní Plané a v Lipně nad Vltavou má voda slabší průhlednost. Na nedaleké lipenské pláži u Černé v Pošumaví už mohou někteří citliví lidé po koupání zaznamenat mírné potíže. Hygienici proto doporučují rekreantům, aby se raději vždy po koupání osprchovali.
Podobné podmínky panují také u rybníku Hejtman a v Radavě a Podolsku u orlické přehrady. Hygienici tam vodu označili stupněm číslo tři, což znamená, že jakost vody je zhoršená.
Nejhorší situaci hygienici delší dobu evidují u Staňkovského rybníku a u orlického veřejného tábořiště Vojníkov. Na pětistupňové škále tam vodu shodně hodnotí čtyřkou. Znamená to, že lokality nejsou vhodné ke koupání. Ve skutečnosti není kvalita vody až tak špatná, ale posudek je zatížen dědictvím z minulých sezon, které musí hygienici určitou dobu zohledňovat ve svých výstupech.
Nejlepší podmínky ke koupání na jihu Čech tak panují v přírodních biotopech, které obce vybudovaly ke koupání v Borovanech a Borku na Českobudějovicku a v Sezimově Ústí na Táborsku.

 

 

Voda na Poděbradech i Plumlově je stále vhodná ke koupání
Kvalita vody v přírodních koupalištích v Olomouckém kraji, na které dohlížejí hygienici, se navzdory suchému počasí nezhoršila a lidé se v nich nadále mohou bez obav koupat. Vyplývá to z rozborů vody, které hygienici dělali na začátku týdne v Plumlovské přehradě na Prostějovsku a jezerech Poděbrady u Olomouce. ČTK to dnes řekl Karel Freudmann z olomoucké krajské hygienické stanice.
„I přes velmi teplé a suché počasí se stav vody na Poděbradech i v Plumlovské přehradě výrazně nezměnil,“ uvedl Freudmann. Voda je podle něj v obou případech hodnocena jako nezávadná s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních potíží.
V Plumlovské přehradě je ale místy patrné mírné znečištění převážně přírodního původu, jako jsou zbytky vodních rostlin a řas. Sinice se zatím výrazně nepřemnožily.
Hygienici se domnívají, že jezera Poděbrady si čistou vodu uchovají, zhoršení kvality vody je tam málo pravděpodobné. „Situace ve vodní nádrži Plumlov se bude vyvíjet nejen podle dosahovaných teplot a slunečního záření, ale i podle toho, jaké budou srážkové poměry a tím i přínos živin do nádrže, zejména fosforu, který významně podporuje množení sinic,“ dodal Freudmann.
Nádrž v Plumlově, která byla nedávno rekonstruována, se o loňských prázdninách s výskytem sinic potýkala. Povodí Moravy se snaží jakost vody v nádrži stále zlepšovat. Od opravy přehrady, která byla dokončena předloni na podzim, se očekává, že napuštěná vodní nádrž v regionu oživí turistický ruch. Po vypuštění vodního díla zájem turistů výrazně ochabl.

 

 

Kvalita vody v koupalištích v Ústeckém kraji je většinou dobrá
Kvalita vody v přírodních koupalištích v Ústeckém kraji je většinou dobrá. Snížená viditelnost je už od počátku sezony v oblíbeném jezeře Chmelař u Úštěku na Litoměřicku. S problémy musejí návštěvníci počítat jen ve Varvažově na Ústecku, kde se vyskytují v menším množství sinice. Vyplývá to z výsledků měření hygieniků. Letos sledují kvalitu vody na 17 místech v kraji.
Ve Varvažově hygienici upozorňují kromě snížené viditelnosti i na zvýšený výskyt chlorofylu, tedy zeleně z rostlin a řas. V menším množství se objevují i sinice. Snížená průhlednost vody je už od začátku sezony v jezeru Chmelař na Litoměřicku. V místě je to ale obvyklý jev, který neohrožuje zdraví. Na ostatních plochách je voda kvalitní. Horší smyslové vnímání může vyvolávat voda v dětské části areálu v Mikulášovicích na Děčínsku, ke koupání ale vhodná je.
Kvalitu vody hygienici zatím nehodnotili v Chabařovicích na Ústecku, kde se rekonstruuje. Na ostatních přírodních koupalištích a nádržích hygienici nezjistili žádné problémy, voda je vhodná ke koupání. Například v Barboře na Teplicku je viditelnost vody až do hloubky tři a půl metru.
Vzorky vody z přírodních koupališť odebírají hygienici jednou za dva týdny. Laboratorní vyšetření stojí kolem 2500 korun. Platí ho provozovatel nebo stát, pokud areál provozovatele nemá. Koupací sezona je letos stanovena od 30. května do 1. září.

 

 

Voda v moravskoslezských přírodních koupalištích je vyhovující
Moravskoslezští hygienici v tomto týdnu zkontrolovali kvalitu vody v přírodních nádržích na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku. Laboratorní analýzy neodhalily žádné zásadní nedostatky v kvalitě vody, řekla dnes ČTK krajská hygienička Helena Šebáková.
Vzorky byly odebrány z nádrží Brušperk, Baška, Olešná a Žermanická přehrada na Frýdecko-Místecku a také z přírodních koupališť Kacabaja, Větřkovice, Čerťák a Údolí mladých na Novojičínsku.
„Laboratorní analýzy neprokázaly zásadní změny v kvalitě vody oproti minulému období, pouze na koupacím místě Žermanická přehrada – Dolní Domaslavice došlo ke zhoršení senzorických vlastností vody, je tam snížená průhlednost. Voda vykazuje i nadále ve všech sledovaných ukazatelích vyhovující kvalitu,“ upřesnila Šebáková.
Hygienici tento týden kontrolovali i některá přírodní koupaliště s provozovatelem. Odebrali tak vzorky vody v přírodním koupališti v Ostravě-Porubě, v nádrži v areálu Heipark v Tošovicích na Novojičínsku a ve dvou nádržích u rekreačního areálu Krkoška v Kunčicích pod Ondřejníkem na Frýdecko-Místecku. Ani v těchto případech neodhalili nedostatky.
Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž informační tabule, na kterých jsou všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.
Výbornou kvalitu vody nabízí Jesenice i koupaliště Hamrníky
Vynikající kvalita vody zůstává v Karlovarském kraji ve vodní nádrži Jesenice na Chebsku. Nejlepší hodnocení ji tento týden přidělila Krajská hygienická stanice (KHS). ČTK to dnes řekla Hana Šímová z územního pracoviště v Chebu. Voda vhodná ke koupání zůstává také Hamrníkách. Problémy s cerkáriemi, tedy larvami červů motolic, naopak přetrvávají na největším koupališti v kraji, nádrži Michal v Sokolově. Ke koupání není vhodná ani karlovarská nádrž Rolava.
„Aktuální rozbory vody potvrdily výsledky minulých rozborů. Ve vodní nádrži Jesenice je voda vhodná ke koupání, a to jak u Rybářské bašty, tak u kempu Václav,“ uvedla Šímová. Výbornou kvalitu má také voda na koupališti Lido v Hamrníkách u Mariánských Lázní. Zhoršenou jakost vody naopak rozbory potvrdily v nádrži Skalka.
Sokolovské koupaliště Michal dál řeší problémy s cerkáriemi. I v uplynulém týdnu někteří návštěvníci nahlásili po koupání cerkáriovou dermatitidu. Červenou svědivou vyrážku způsobuje jedno z vývojových stádií motolic, jejichž přítomnost se ve vodě prokázala. Koupaliště proto návštěvníkům nabízí namazání opalovacím krémem nebo kosmetickou vazelínou, které vodu odpuzují. Zdravotním problémům tak lze z části předcházet. Nové koupaliště návštěvníkům nabízí i parkování zdarma.
Ke koupání není vhodné ani karlovarské koupališti Rolava. Rozbory hygieniků tu ve vodě prokázaly výskyt vodního květu. Špatná kvalita vody je i ve Velkém rybníce v Hroznětíně.

 

 

 

Nápravná opatření podle hygieniků koupališti Zákupy nepomohla
Nápravná opatření, která v minulých týdnech provedli na koupališti v Zákupech na Českolipsku, zatím ke zlepšení kvality vody nevedla. Poslední rozbory vzorků odebraných v tomto týdnu ukázaly, že ve vodě jsou stále nebezpečné cerkárie, které mohou vyvolat svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce. Hygienici proto dál nedoporučují se tam koupat.  informovala mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.
Nebezpečné cerkárie odhalily na koupališti v Zákupech laboratorní testy na začátku června. Město nechalo posekat rákos a sesbírat plže, v nichž se cerkárie vyvíjejí. Nasadilo také ryby, které se šneky živí. Podobný krok se v minulosti osvědčil, problémy s cerkáriemi totiž nemají v Zákupech poprvé. Tentokrát to ale podle Balašové nestačilo. Podle hygieniků jsou nebezpečné larvy, které se zavrtávají do pokožky a mohou vyvolat svědivé vyrážky, stále ve vodě. Navzdory nebezpečí se ale lidé v Zákupech koupou.
V Libereckém kraji sledují hygienici kvalitu vody na 34 vodních plochách. Na většině míst je voda dobrá. V Chrastavě hygienici koupání nedoporučují kvůli výskytu bakterií, které naznačují fekální znečištění. Mírně zhoršená je stále kvalita vody v Máchově jezeře, kde odběry vody na všech plážích ukázaly zvýšený výskyt toxických sinic. Citliví jedinci, jako jsou malé děti, těhotné ženy nebo alergici, by se proto měli po koupání osprchovat.
Zvýšený výskyt sinic v Máchově jezeře není v posledních letech ničím výjimečným. Odborníci předpokládali, že jezeru pomůže loňské vypouštění. Vody v jezeře je ale málo a rychleji se ohřívá, což sinicím svědčí. Voda má přes 26 stupňů Celsia. „Vody je pořád málo, do normální hladiny nám chybí 25 centimetrů,“ řekl ČTK Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero, která provozuje dvě z pěti pláží a lodní dopravu. I kvůli tomu mohly velké lodě vyplout na jezero až dnes, i když v jiných letech plavební sezona začíná už v dubnu. „Od soboty začne i pravidelná doprava, museli jsme ale vynechat přístaviště Šroubený, na to je málo vody,“ dodal.
Zakalená je voda v přehradě Harcov v Liberci, tam ale žádné nebezpečí podle hygieniků nehrozí. Podobné je to na koupališti v Hořeních Pasekách v Podještědí.
 

Vodní plochy na Plzeňsku vyhovují, zákaz koupání trvá na Hnačově
Ve venkovních koupalištích v Plzeňském kraji, s výjimkou Klatovska, je stále vhodná voda ke koupání. Zákaz koupání trvá v rybníku Hnačov na Klatovsku, kde je podle hygieniků vysoký výskyt potenciálně toxických sinic. Z podobného důvodu není v okrese podle informací hygieniků voda vhodná ke koupání ani v rybníku Valcha. V ostatních sledovaných přírodních vodních plochách je kvalita vody dobrá, zjistila ČTK na webu Krajské hygienické stanice v Plzni.
Koupat se lidé mohou i na přehradě Hracholusky na severním Plzeňsku, největší vodní ploše v kraji, a to jak na hrázi, tak v oblasti Na Radosti. Podle posledního měření jsou tam ale zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti. Nejčistší voda je u hráze, kde je průhledná do více než třímetrové hloubky, má teplotu přes 25 stupňů a nízký výskyt chlorofylu.
Dobrá voda, také pouze se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi a nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů, je podle hygieniků v plzeňském jezírku Košutka, v biotopech v Blovicích a Dobřanech na jižním Plzeňsku a v plzeňském Velkém Boleveckém a Seneckém rybníku. V ostatních rybnících bolevecké soustavy, tedy v Kameňáku a Šídlováku, je voda stále velmi čistá.
Přehrada České Údolí na okraji Plzně má podle vodohospodářů průhlednost jen 40 centimetrů, teplotu téměř 26 stupňů a vysoký obsah chlorofylu, tedy zeleně z rostlin a řas, ve vodě.

 

 

V rybníku Dlouhý u Lanškrouna se kvůli vodnímu květu nemá koupat

Voda v přírodních koupalištích v Pardubickém kraji je zatím většinou čistá. Výjimkou je rybník Dlouhý u Lanškrouna na Orlickoústecku, kde se rozmnožil vodní květ. Voda tak není vhodná ke koupání, vyplývá z údajů Krajské hygienické stanice.
„Obsah sinic se o něco zvýšil, ale na zákaz koupání to ještě není. Je ale nutné se potom osprchovat,“ řekla ČTK Jitka Seidlová z orlickoústeckého pracoviště hygieniků.
Zatím bez větších připomínek zůstává přehrada Seč na Chrudimsku. Ve vodě je sice v lokalitách Hoješín, Ústupky a Semtín zvýšený výskyt sinic, po koupání se však stačí osprchovat.
Zakalená je voda v rybnících Hluboký na Pardubicku a Rosnička na Svitavsku. Na obou místech je to obvyklý jev už na začátku sezony a koupání to nebrání.
Bez obav mohou lidé zamířit k oblíbeným písníkům u Mělic a Březhradu na Pardubicku. Čistá je i vodní nádrž Pastviny na Orlickoústecku nebo přehrada Březina na Svitavsku.

 

Rybníky V. Dářko a Medlov mají horší vodu kvůli sinicím a řasám
Na Vysočině mají nižší čistotu vody rybníky Velké Dářko a Medlov na Žďársku kvůli zvýšenému výskytu sinic a zeleného barviva chlorofylu. Hygienici u těchto rybníků upozorňují na mírně zvýšené riziko zdravotních problémů při koupání. V porovnání s minulým týdnem se ale jejich voda výrazněji nezhoršila. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila krajská hygienická stanice.
Hygienici na Vysočině odebírali v minulých dnech vzorky vody jen ze tří nejrizikovějších rekreačních rybníků. Mezi ně patřil i rybník Černý nedaleko Jihlavy. Podle poslední kontroly je přes nepatrný výskyt sinic jeho voda stále vhodná ke koupání.
Ze zbývajících 13 sledovaných rekreačních vodních ploch na Vysočině měla v polovině tohoto měsíce větší část čistou vodu. Takové hodnocení měly rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý na Jihlavsku, zatopený lom v Horní Cerekvi a nádrže Trnávka a Sedlice na Pelhřimovsku. Bez problémů prošla minulý týden kontrolou také dalešická přehrada a koupaliště Stejskal v Rouchovanech na Třebíčsku. V okrese Žďár nad Sázavou nabízí rekreantům čistou vodu rybník Sykovec a přírodní biotop ve westernovém městečku Šiklův mlýn.
Jen mírně nižší byla před sedmi dny kvalita vody v rybnících Ředkovec a Řeka na Havlíčkobrodsku, Domanínský u Bystřice nad Pernštejnem a v nádrži Pilská ve Žďáru nad Sázavou.
Všechny rekreační vodní plochy prověří pracovníci krajské hygienické stanice znovu příští týden.

 

Voda v napůl napuštěném Šeberáku není vhodná ke koupání
Voda v napůl napuštěném pražském rybníku Šeberák není podle hygieniků vhodná ke koupání. Zlepšila se kvalita vody v Hostivařské přehradě, není úplně průhledná. Podobně je na tom také voda v koupališti Džbán. V ostatních koupalištích v hlavním městě je voda vhodná ke koupání. Vyplývá to z údajů, které zveřejnili pražští hygienici na svých internetových stránkách.
Šeberák je letos napuštěný jen částečně, přístup k vodě je tak jen na některých místech. Přesto blízká restaurace láká na venkovní sprchu a mlhoviště na pláži, kam je placený vstup.
Podle měření hygieniků je nejlepší voda v Motole, Divoké Šárce a v Radotíně, kde se na čištění vody podílí vodní rostliny. Ve Džbánu je voda méně průhledná, a to už od začátku sezony, přesto se v ní dá bez problémů koupat. Voda v Hostivaři byla na konci června hodnocená třetím z pěti stupňů kvality vody, v červenci se ale zlepšila.
Mimo provoz je koupaliště Lhotka. Uzavřené zůstane nejspíš do příští sezony.

 

 

 

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.