Lékaři o ukončení života ochrnutého Francouze nerozhodli

ilustrační foto: Rochelle / Flickr.com

Lékaři pečující o osmatřicetiletého ochrnutého Francouze Vincenta Lamberta nerozhodli o ukončení jeho života.

ilustrační foto: Rochelle / Flickr.com

O odpojení muže, který je od roku 2008 ve vegetativním stavu, od přístrojů žádá část jeho rodiny, včetně manželky. Rodiče a další příbuzní jsou ale proti.

Ošetřující tým lékařů dnes rovněž požádal, aby Lambert i sami zdravotníci dostali ochranku. Objevily se totiž výhrůžky i informace o plánovaném únosu pacienta, jehož případ rozdělil Francii.
Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku na počátku června rozhodl, že Lambert může být odpojen od přístrojů, které ho udržují při životě. Tuto možnost podporovala francouzská justice i lékaři a také Lambertova manželka a šest z osmi jeho sourozenců. Proti se ale postavili jeho silně katoličtí rodiče a zbylí dva sourozenci, podle kterých není Lambert na konci svého života, ale pouze ochrnutý, a jeho zdravotní stav se může zlepšovat.
Podle lékařů je ale pacientovo poranění mozku po automobilové havárii z roku 2008 nevratné. Leží ve vegetativním stavu v nemocnici v Remeši a své okolí údajně nevnímá, jeho zdravotní stav se navíc podle lékařů postupně zhoršuje.
Lékařský tým dnes rovněž požádal státní zastupitelství, aby Lambertovi přidělilo právního zástupce, který by rozhodl o dalším postupu.
Před nemocnicí v Remeši očekávala dnešní rozhodnutí lékařů asi třicítka demonstrantů, většinou z řad křesťanských aktivistů, kteří Lambertovo případné odpojení od přístrojů označují za vraždu.
Francouzský zákon z roku 2005 zakazuje aktivní eutanazii, ale umožňuje za určitých podmínek nechat zemřít člověka, jehož stav je podle lékařů beznadějný.
Eutanazie je nyní v Evropě legální jen v Nizozemsku, Belgii a Lucembursku. Ale některé jiné země povolují či tolerují určité formy pomoci k dobrovolnému úmrtí. Ve Švýcarsku je dokonce legální sebevražda za lékařské asistence.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.