Kvalita vody ve většině přírodních koupališť je dobrá

ilustrační foto: rileyroxx / Flickr.com

Velká většina přírodních koupališť ve všech českých a moravských krajích hlásí před tropickým víkendem vodu relativně čistou a vhodnou ke koupání.

ilustrační foto: rileyroxx / Flickr.com

Výjimky se najdou, hygienici nedoporučují třeba koupání na městském koupališti v Zákupech na Českolipsku, a to kvůli výskytu nebezpečných cerkárií, jež mohou vyvolat vyrážku. Pokud budou současná drsná vedra, která dneškem začínají, pokračovat déle, koupališť s horší kvalitou vodou bude asi přibývat.

V Praze je zhoršená kvalita vody v Hostivařské přehradě. Hygienici ji označili třetím stupněm na pětiškálové stupnici. V ostatních koupalištích v hlavním městě je voda vhodná ke koupání, nejlepší je v Motole, Divoké Šárce a loni otevřeném koupališti v Radotíně.

Ve středních Čechách mají zvýšené množství toxických sinic koupaliště v Písníku Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku a na Orlíku. Na dalších zhruba 35 sledovaných místech tohoto regionu je koupání bez omezení.

Na jihu Čech nabízejí nejlepší koupání pláže u Lipna, žádná ze sledovaných jihočeských přírodních lokalit na koupání ale nemá nejvyšší kvality vody.

I v Pardubickém kraji je voda stále vhodná ke koupání. Jen mírně znečištěná je například v nádrži Seč na Chrudimsku, kde jsou ve větším množství sinice a po koupeli je vhodné se osprchovat.

V sousedním Královéhradeckém kraji je kvůli velkému výskytu sinic, zvýšenému výskytu chlorofylu a snížené průhlednosti voda nevhodná ke koupání ve vodní nádrži Rozkoš na Náchodsku. Jako vhodnou rozbory z 13. července potvrdily například vodu v nádržích a koupalištích ve volné přírodě na Dachovech na Jičínsku, v Dolcích u Trutnova, ve Dvoře Králové nad Labem a v Třebnouševsi na Jičínsku.

Také v rybnících na Vysočině je voda na koupání stále poměrně kvalitní. Jen ve dvou případech, v rybnících Velké Dářko a Medlov na Žďársku, zjistili zvýšené množství sinic.

V Libereckém kraji se kromě problematické vody na městském koupališti v Zákupech na Českolipsku nabízí řada možností, kde se podle hygieniků lze vykoupat bez rizika. V regionu sledují kvalitu vody na 34 vodních plochách a na většině z nich je voda dobrá.

V Ústeckém kraji musejí návštěvníci počítat s problémy jen ve Varvažově na Ústecku, kde se vyskytují v menším množství i sinice.

V Plzeňském kraji je stále dobrá kvalita vody ve venkovních koupalištích s výjimkou Klatovska. Zákaz koupání trvá v rybníku Hnačov, kde je podle hygieniků vysoký výskyt potenciálně toxických sinic. V koupališti ve Strážově, také na Klatovsku, není podle informací hygieniků voda vhodná ke koupání a v rybníku Valcha je kvalita vody mírně zhoršená.

V Karlovarském kraji rozbory ukázaly, že vodu nevhodnou ke koupání má karlovarská Rolava a Velký Rybník v Hroznětíně. Koupání na vlastní nebezpečí přetrvává i na koupališti Michal na Sokolovsku, kde se někteří návštěvníci potýkali se zdravotními problémy kvůli cerkáriím. Za poslední týden koupaliště ale žádný případ cerkáriové dermatitidy neeviduje, a tak dnes znovu otevřelo.

Na jižní Moravě krajská hygienické stanice sleduje dvacítku vodních nádrží a rybníků. Vodu vhodnou ke koupání mají například nádrže Letovice a Palava na Blanensku, Brněnská přehrada na Kozí horce, Sokolském koupališti, v Rakovci i Rokli.

V Olomouckém kraji se zhoršila voda v Plumlovské přehradě na Prostějovsku. Rekreantům však zatím žádné větší zdravotní rizika při koupání nehrozí. V jezerech Poděbrady u Olomouce zůstává voda čistá.

Ve Zlínském kraji je podle posledních měření voda na všech osmi sledovaných vodních plochách vhodná ke koupání.

Rovněž v přírodních koupalištích Moravskoslezského kraje je se lidé mohou koupat bez rizika. Hygienici odebírali vzorky z přírodních nádrží na Opavsku, Bruntálsku a Karvinsku. Na třech místech kontrolovali Slezskou Hartu, pak také rybník Tvrdkov, lom Svobodné Heřmanice, nádrž v Budišově nad Budišovkou, Stříbrné jezero a tři koupací místa Těrlické přehrady.

 

Kvalita vody na koupalištích v Ústeckém kraji je dobrá
Kvalita vody v přírodních koupalištích v Ústeckém kraji je většinou dobrá. S problémy musejí návštěvníci počítat jen ve Varvažově na Ústecku, kde se vyskytují v menším množství i sinice. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků měření hygieniků. Letos sledují kvalitu vody na 17 místech v kraji.
Zatopená jáma ve Varvažově je letos prvním místem v kraji, kde se podle posledních výsledků vyskytují sinice. Kromě nich hygienici upozorňují i na zvýšený výskyt chlorofylu, tedy zeleně z rostlin a řas. Zatím ji hygienici jako nevhodnou ke koupání nehodnotí. Snížená průhlednost vody je už od začátku sezony v jezeru Chmelař na Litoměřicku. V místě je to ale obvyklý jev, který neohrožuje zdraví. Na ostatních plochách je voda kvalitní.
Kvalitu vody hygienici zatím nehodnotili v Chabařovicích na Ústecku, kde se rekonstruuje. Letos ještě nebudou hygienici kontrolovat kvalitu vody v největším jezeře v Ústeckém kraji, Miladě na Ústecku. Vodní plochu, která vznikla na rekultivovaném území, úřady zatím do seznamu kontrolovaných míst nezařadily. Milada by se v následujících letech měla stát turistickým lákadlem kraje. Zatím ale nemá infrastrukturu ani zázemí pro rekreaci.
Vzorky vody z přírodních koupališť odebírají hygienici jednou za dva týdny. Laboratorní vyšetření stojí kolem 2500 korun. Platí ho provozovatel nebo stát, pokud areál provozovatele nemá. Koupací sezona je letos stanovena od 30. května do 1. září.

 

 

Na Rozkoši je kvůli sinicím voda nevhodná ke koupání
Na vodní nádrži Rozkoš na Náchodsku je kvůli velkému výskytu sinic, zvýšenému výskytu chlorofylu a snížené průhlednosti voda nevhodná ke koupání. Po koupání mohou lidem hrozit zdravotní problémy. Koupání nelze podle hygieniků doporučit zejména dětem, těhotným ženám, alergikům a lidem s oslabeným imunitním systémem. Vyplývá to z informací Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.
Na Stříbrném rybníku u Hradce Králové hygienici i v tomto týdnu zaznamenali výskyt sinic, zvýšený chlorofyl a sníženou průhlednost. „U vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní potíže, doporučuje se proto osprchovat po koupání čistou vodou,“ uvedli hygienici. Mírně zhoršená jakost vody je v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku, a to kvůli zvýšenému výskytu chlorofylu a snížené průhlednosti.
Jako vhodnou vodu ke koupání rozbory z 13. července potvrdily vodu v nádržích a koupalištích ve volné přírodě na Dachovech na Jičínsku, v Dolcích u Trutnova, ve Dvoře Králové nad Labem a v Třebnouševsi na Jičínsku. Vyhovující voda je i na umělých koupalištích.
Hygienici upozorňují na to, že jakost vody sledují jen na vodních plochách uvedených na webu hygienické stanice. Na ostatních místech kvalitu vody nikdo nemonitoruje a koupání je na vlastní nebezpečí. Hygiena také upozornila, že výsledky rozborů jsou platné jen k datu odběru a aktuální situace se může rychle změnit například po přívalových srážkách.

 

Kvalita vody ve středočeských přírodních koupalištích je dobrá
Kvalita vody ve středočeských přírodních koupalištích je většinou dobrá, zvýšené množství toxických sinic je v Písníku Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku a na Orlíku. Jakost vody se oproti minulému týdnu nezměnila ani k horšímu ani k lepšímu. ČTK to dnes řekla Libuše Polanská z krajské hygienické stanice. Na dalších zhruba 35 sledovaných místech ve středních Čechách je koupání bez omezení.
V Trhovkách a Podskalí na orlické přehradě není voda ke koupání vhodná, v Popelíkách a Lavičkách zůstává od minulého týdne jakost vody zhoršená, ale ke koupání vhodná. Podobná je situace i na koupališti Obecnice na Příbramsku. Lidé by se měli po vykoupání v těchto nádržích osprchovat.
Jezero Ostrá na Nymbursku má mírně zhoršené vlastnosti vody, jako je například zakalení, koupání v něm ale omezeno není. Hygienici podle Polanské neočekávají příznivý vývoj kvality vody, jedině v případě příchodu bouřek by prudký vítr mohl přispět k promíchání vrstev vody a tím nepřímo způsobit úbytek sinic. „Vzhledem k vysokým teplotám ale neočekáváme výrazné zlepšení,“ uvedla Polanská.
Sinice mohou způsobit zdravotní problémy, například vyrážku, zánět spojivek i nevolnost. Vodě s vysokým výskytem sinic se mají vyhnout především malé děti, těhotné ženy, alergici, ale i další lidé se zdravotními problémy. Ostatní lidé by se měli alespoň po koupání osprchovat.
Výskyt toxických sinic mohou lidé ověřit jednoduchým testem, kdy vodu naberou do plastové lahve a po půl hodině ověří, zda se zelené částice koncentrují poblíž hladiny. V tomto případě jde o sinice. Pokud jsou zelené částice i po půl hodině rovnoměrně rozptýlené v celém objemu vody, jde o netoxické řasy.

 

Kvalita vody v přírodních koupalištích ve Zlínském kraji je dobrá
Kvalita vody v přírodních koupalištích Zlínského kraje je dobrá. Podle posledních měření je voda na všech osmi sledovaných vodních plochách vhodná ke koupání. Pouze ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel a v Luhačovické přehradě se nachází menší množství chlorofylu a silnic, řekla dnes ČTK Eva Javoříková z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.
V Luhačovické přehradě se tak oproti minulé kontrole situace zlepšila. Voda tam i na Pahrbku je nezávadná a pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů je nízká. Podle hygieniků je vhodné se po koupání osprchovat. Na dalších místech je voda zcela v pořádku. Platí to pro přehrady Bystřička a Horní Bečva a štěrkoviště v Novém Hrozenkově, vodní nádrž Všemina, Štěrkáč v Otrokovicích a přírodní koupaliště Albatros v Ostrožské Nové Vsi.
„Zatím to vypadá pěkně, přestože byla nárazová horka. Kvalitě vody ale pomáhá, že se po nich zatím vždy ochladilo,“ uvedla Javoříková. Hygienici letos v regionu kontrolují vodní plochy každé dva týdny. Poslední vzorky odeberou na konci srpna. Informace o kvalitě vody naleznou návštěvníci také ve vitrínách u jednotlivých přírodních koupališť.

 

Voda v moravskoslezských přírodních koupalištích je bez závad
V přírodních koupalištích Moravskoslezského kraje je se lidé mohou koupat bez rizika. Potvrzují to laboratorní analýzy odebraných vzorků vody, které v tomto týdnu udělali krajští hygienici, řekla dnes ČTK krajská hygienička Helena Šebáková.
Hygienici odebírali vzorky z přírodních nádrží na Opavsku, Bruntálsku a Karvinsku. Na třech místech kontrolovali Slezskou Hartu, pak také rybník Tvrdkov, lom Svobodné Heřmanice, nádrž v Budišově nad Budišovkou, Stříbrné jezero a tři koupací místa Těrlické přehrady. „Tam je kvalita vody hodnocena jako vhodná ke koupání bez možných zdravotních rizik,“ uvedla Šebáková. V rybnících Bohušov a Edrovice je voda zhoršená na pohled, protože se v ní vyskytují zelené řasy.
„V tomto týdnu zajistil rovněž kontrolu kvality vody v jezeře provozovatel sportovně-rekreačního areálu v Hlučíně na Opavsku. I v této nádrži přetrvává vyhovující kvalita vody,“ doplnila Šebáková. Hygienici průběžně kontrolují i areály umělých letních koupališť. Zatím tam nezjistili závažnější problémy.
Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou k dispozici i informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.
Nejlepší koupání na jihu Čech nabízí pláže u Lipna
Žádná ze sledovaných jihočeských přírodních lokalit na koupání nemá nejvyšší kvality vody. Nejlepší podmínky panují u lipenské přehrady. U pláží v Lipně nad Vltavou a v Horní Plané má voda mírně zhoršené vlastnosti. Vyplývá to z výsledků aktuálních odběrů krajské českobudějovické hygienické stanice.
V Horní Plané a v Lipně nad Vltavou má voda slabší průhlednost. Na nedaleké lipenské pláži u Černé v Pošumaví už mohou po koupání někteří citliví lidé zaznamenat mírné potíže. Hygienici proto doporučují rekreantům, aby se raději vždy po koupání osprchovali.
Podobné podmínky panují také u rybníku Hejtman a v lokalitách Radava a Podolsko u orlické přehrady. Hygienici tam vodu označili stupněm číslo tři, což znamená, že jakost vody je zhoršená.
Nejhorší situaci hygienici delší dobu evidují u Staňkovského rybníku a u orlického veřejného tábořiště Vojníkov. Na pětistupňové škále tam vodu shodně hodnotí čtyřkou. Znamená to, že lokality nejsou vhodné ke koupání. Ve skutečnosti není kvalita vody tak špatná, ale posudek je zatížen dědictvím z minulých sezon, které musí hygienici určitou dobu zohledňovat ve svých výstupech.

 

Kvalita vody na koupalištích v Karlovarském kraji se zhoršuje
Kvalita vody na přírodních koupalištích v Karlovarském kraji se zhoršuje. Vodu nevhodnou ke koupání ukázaly rozbory v karlovarské Rolavě i ve Velkém Rybníce v Hroznětíně. Koupání na vlastní nebezpečí přetrvává i na koupališti Michal na Sokolovsku, kde se někteří návštěvníci potýkali se zdravotními problémy kvůli cerkáriím. Za poslední týden koupaliště žádný případ cerkáriové dermatitidy neeviduje, a tak dnes znovu otevřelo, zjistila ČTK.
„Z posledního víkendu nemáme hlášeny žádné příznaky cerkáriové dermatitidy. Přesto zůstávají v platnosti upozornění na výskyt cerkárií – voda je nevhodná ke koupání, i nadále je tak koupání na vlastní nebezpečí. Všem návštěvníkům poskytneme zdarma opalovací krém a kosmetickou vazelínu – oba mají pro vodu odpudivé účinky. Zájemci mohou přijít k plavčíkům, kde budou tyto prostředky k dispozici,“ uvádějí provozovatelé koupaliště na svých internetových stránkách.
Výskyt cerkárií ve vodě potvrdily opakované rozbory, přestože kvalita vody je z chemického a mikrobiologického hlediska velmi dobrá. Přípravky, které odpuzují vodu, by měly zabránit styku cerkáriemi s kůží a předejít tak vzniku svědivé vyrážky. Ta se od začátku sezonu projevila u několika návštěvníků koupaliště. Cerkárie jsou jedno z vývojových stádií parazitických motolic, jejichž hostitelem jsou vodní plži. Z nich se uvolňují do vody, aby mohly pokračovat ve vývoji ve vodních ptácích. Proniknout ale mohou i do kůže člověka.
Vodu nevhodnou ke koupání prokázal rozbor Krajské hygienické stanice (KHS) také na karlovarském koupališti Rolava. Podle výsledků se jak u pláže, tak u mola a brouzdaliště objevil vodní květ. Vhodná ke koupání není ani voda ve Velkém Rybníce v Hroznětíně. Zhoršená jakost vody je podle posledních rozborů KHS i v chebské nádrži Skalka.
Jediným přírodním koupalištěm v kraji, kde aktuální rozbory ukazují vodu bez výhrad vhodnou ke koupání, tak zůstává Jesenice na Chebsku. Vynikající kvalita vody je jak u kempu Václav, tak u Rybářské bašty.

 

Voda v jihomoravských přírodních koupalištích je dobrá
Voda v přírodních koupalištích v Jihomoravském kraji je vhodná ke koupání. Vyplývá to z měření Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje, která sleduje dvacítku vodních nádrží a rybníků. Zhoršená kvalita vody je v rybníku Suchý na Blanensku a ve Vranovské přehradě v Bítově, Kopaninkách. Stále se v ní ale dá koupat a neměla by lidem způsobovat zdravotní potíže.
Teplota voda většinou přesahuje 20 stupňů Celsia, výjimkou je jezírko Wellness Infinit Maximus v Brně, které má 17 stupňů. Horší kvalitu vody zjistili hygienici v rybníku Suchý a na Vranovské přehradě v Bítově, Kopaninkách. „Kvalita vody se zhoršuje počasím, teplem a přívalovými vodami po deštích. Voda může být kalná nebo cítit rybinou,“ uvedl ředitel odboru hygieny obecné a komunální Miroslav Staněk.
Podle něj se někdy mohou přemnožit toxické sinice a vystoupit k hladině, a z toho důvodu někdy bývá voda nebezpečná. Loni kvůli tomu hygienici zakázali koupání ve Vranovské přehradě právě v Bítově, Kopaninkách. „Po zkušenostech ji ale častěji kontrolujeme,“ doplnil Staněk.
Vodu vhodnou ke koupání mají nádrže Letovice a Palava na Blanensku, Brněnská přehrada na Kozí horce, Sokolském koupališti, v Rakovci i Rokli. Koupat se lze i v přírodním biotopu v Brně-jihu nebo v Kovalovicích na Brněnsku, na Nových Mlýnech na Břeclavsku, na Lučině a v Bohuslavicích na Hodonínsku a vhodnou vodu nabízí i Luleč na Vyškovsku, Bantice, Vémyslice, Výrovice a Vranovská přehrada na Znojemsku.

 

Koupaliště na Plzeňsku vyhovují, zákaz koupání trvá na Hnačově
V Plzeňském kraji je stále dobrá kvalita vody ve venkovních koupalištích s výjimkou Klatovska. Zákaz koupání trvá v rybníku Hnačov, kde je podle hygieniků vysoký výskyt potenciálně toxických sinic. V koupališti ve Strážově, také na Klatovsku, není podle informací hygieniků voda vhodná ke koupání a v rybníku Valcha je kvalita vody mírně zhoršená. V ostatních sledovaných přírodních vodních plochách je kvalita vody dobrá, řekla dnes ČTK Dagman Šimánová z Krajské hygienické stanice v Plzni.
„Voda vhodná ke koupání je také na přehradě Hracholusky (na severním Plzeňsku, největší vodní plocha v kraji), a to jak na hrázi, tak Na Radosti,“ uvedla. Zhoršení oproti minulým týdnům je pouze mírné. Nejčistší voda je u hráze, kde je průhledná do dvoumetrové hloubky, má teplotu 22 stupňů a nízký výskyt chlorofylu.
Voda vhodná ke koupání, pouze se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi a nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů, je podle hygieniků v plzeňském jezírku Košutka, v přírodním biotopu v Blovicích na jižním Plzeňsku a v Hracholuskách Na Radosti.
Dobrou kvalitu vody se stále vysokou průhledností si udržuje plzeňský Velký bolevecký rybník, koupat se dá dobře také v ostatních rybnících bolevecké soustavy.
Přehrada České Údolí na okraji Plzně má podle vodohospodářů průhlednost jen 35 centimetrů, teplotu 21,1 stupně a vysoký obsah chlorofylu, tedy zeleně z rostlin a řas, ve vodě.
Výsledky aktuálních měření hygieniků budou v pátek ráno.

 

 

Kvalita vody v Plumlovské přehradě se mírně zhoršila
Voda v Plumlovské přehradě na Prostějovsku se podle hygieniků mírně zhoršila. Rekreantům však zatím žádné větší zdravotní rizika při koupání nehrozí. Naproti tomu v jezerech Poděbrady u Olomouce zůstává voda čistá. Vyplývá to z rozborů vody, které hygienici dělali na začátku týdne. ČTK to dnes řekl Karel Freudmann z olomoucké krajské hygienické stanice.
„Voda ve štěrkopískovém jezeru Poděbrady je tradičně kvalitní a můžeme ji hodnotit jako vodu vhodnou pro rekreační využití. Má smyslově vyhovující vlastnosti. Ve vodní nádrži Plumlov nastalo ne příliš výrazné biologické oživení, ale i zde je voda nezávadná. Pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci je nízká,“ uvedl Freudmann.
Podle hygienika je v některých úsecích přehrady patrné mírné znečištění převážně přírodního původu. „Převážně jde o zbytky vodních rostlin a řas. Sinice nejsou významně přemnoženy,“ doplnil hygienik.
Hygienici se domnívají, že jezera Poděbrady si uchovají čistou vodu i v příštích dnech, zhoršení kvality vody je tam velice málo pravděpodobné. „Situace ve vodní nádrži Plumlov se bude vyvíjet nejen podle dosahovaných teplot a slunečního záření, ale i podle toho, jaké budou srážkové poměry a tím i přínos živin do nádrže, zejména fosforu, který významně podporuje množení sinic,“ dodal Karel Freudmann.
Nádrž v Plumlově, která byla nedávno rekonstruována, se o loňských prázdninách s výskytem sinic potýkala. Povodí Moravy se snaží jakost vody v nádrži stále zlepšovat. Od opravy přehrady, která byla dokončena předloni na podzim, se očekává, že napuštěná vodní nádrž v regionu oživí turistický ruch. Po vypuštění vodního díla zájem turistů výrazně ochabl.

 

Přírodní koupaliště v Pardubickém kraji nabízejí čistou vodu
Voda v rybnících a přehradách v Pardubickém kraji je stále vhodná ke koupání. Jen mírně znečištěná je například voda v nádrži Seč na Chrudimsku, kde jsou ve větším množství sinice a po koupeli je vhodné se osprchovat. Uvedla to dnes na svých stránkách Krajská hygienická stanice.
Zakalená je voda v rybnících Hluboký na Pardubicku a Rosnička na Svitavsku. Na obou lokalitách je to obvyklý jev už na začátku sezony a koupání to nebrání. Pročistil se naopak rybník Dlouhý na Orlickoústecku, hygienici k němu nemají žádné výhrady.
Nadále čisté jsou stále oblíbené písníky u Mělic a Březhradu na Pardubicku, vodní nádrž Březina na Svitavsku a přehrada Pastviny na Orlickoústecku. Bez obav se lze koupat i v nádrži Konopáč na Chrudimsku nebo v čerstvě napuštěné Tyršově plovárně ve Vysokém Mýtě.
Tropické teploty na začátku července přilákaly k vodě mnoho návštěvníků. Zájem si pochvalují zvláště městské plovárny. Například v Chrudimi přišlo na letní koupaliště od zahájení provozu poslední květnový víkend přes 14.000 lidí.

 

 

V rybnících na Vysočině je voda na koupání stále poměrně kvalitní
Rybníky, přehrady a další rekreační vodní plochy na Vysočině mají stále poměrně kvalitní vodu vhodnou ke koupání. Hygienici kontrolují v kraji 17 vodních ploch. Jen ve dvou případech, v rybnících Velké Dářko a Medlov na Žďársku, zjistili zvýšené množství sinic. U lidí s imunitními problémy mohou vyvolat zdravotní potíže. ČTK to dnes řekl Karel Smejkal z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Hygienici doporučují lidem, aby se po koupání osprchovali.
„Kvalita vody je zatím setrvalá, pokud budou dlouhodobější tepla beze srážek, lze výhledově očekávat její postupné zhoršování,“ řekl Smejkal. Ve vodě se podle něj mohou objevit sinice i zvýšený obsah chlorofylu.
Na Havlíčkobrodsku mají čistou vodu oba kontrolované rybníky – Ředkovec a Řeka. Rybník Kachlička je vypuštěný. Na Jihlavsku se mohou lidé bez obav koupat v rybnících Velký Pařezitý a Malý Pařezitý. V pořádku jsou také všechny tři vodní plochy v okrese Pelhřimov: lom u Horní Cerekve a nádrže Sedlice a Trnávka.
Čistou vodu nabízí rekreantům rouchovanské koupaliště Stejskal a přehrada Dalešice na Třebíčsku, vzorky vody tam hygienici odebírali na pláži u Koněšína. Na Žďársku bylo zjištěno mírně zvýšené množství barviva chlorofyl v Domanínském rybníku a v Pilské nádrži.
Výsledky poslední kontroly dnes hygienická stanice zveřejnila na svém webu. Vzorky vody z vodních ploch budou hygienici odebírat opět za dva týdny.

 

Výsledky rozboru kvůli cerkáriím v Zákupech budou příští týden
Hygienici stále nedoporučují koupání na městském koupališti v Zákupech na Českolipsku kvůli výskytu nebezpečných cerkárií, jež mohou vyvolat svědivé vyrážky. Město sice učinilo nápravná opatření, zatím ale není jisté, zda pomohla. Výsledky z kontrolního odběru vody budou zřejmě na začátku příštího týdne. ČTK to dnes řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Hygienici nedoporučují koupání ani na koupališti v Chrastavě u Liberce, zhoršená kvalita vody je kvůli sinicím v Máchově jezeře.

Nebezpečné cerkárie odhalily na koupališti v Zákupech laboratorní testy na začátku června. Město nechalo posekat rákos a sesbírat plže, v nichž se cerkárie vyvíjejí. Nasadilo také ryby, jež se šneky živí. Podobný krok se v minulosti osvědčil, problémy s cerkáriemi totiž nemají v Zákupech poprvé. Podle hygieniků jsou nebezpečné larvy, které se zavrtávají do pokožky a mohou vyvolat svědivé vyrážky a při opakovaných infekcích i bouřlivější alergické reakce. Rekreanti ale na nebezpečí nedbají. „Koupají se,“ řekla pracovnice koupaliště.

V Libereckém kraji sledují hygienici kvalitu vody na 34 vodních plochách. Na většině míst je voda dobrá. V Chrastavě hygienici koupání nedoporučují kvůli výskytu bakterií před několika lety, které naznačují fekální znečištění.

Mírně zhoršená je stále kvalita vody v Máchově jezeře, kde odběry vody na všech plážích ukázaly zvýšený výskyt toxických sinic. Citliví jedinci, jako jsou malé děti, těhotné ženy nebo alergici, by se proto měli po koupání osprchovat.

Zakalená je přehrada Harcov v Liberci, tam ale žádné nebezpečí podle hygieniků nehrozí.
Zhoršená kvalita vody je v Praze v Hostivařské přehradě
Zhoršená kvalita vody je v Praze v Hostivařské přehradě. Hygienici ji označili třetím stupněm na pětiškálové stupnici. V ostatních koupalištích v hlavním městě je voda vhodná ke koupání. Vyplývá to z údajů, které zveřejnili pražští hygienici na svých internetových stránkách.
Podle měření hygieniků je nejlepší voda v Motole, Divoké Šárce a loni otevřeném koupališti v Radotíně, kde se na čištění vody podílí vodní rostliny. Na Džbánu v Praze 6 je voda méně průhledná, a to už od začátku sezóny, přesto se v ní dá bez problémů koupat. Nejhorší je voda v Hostivaři, tady by se měli lidé po vykoupání osprchovat.
Mimo provoz jsou koupaliště Lhotka a rybník Šeberák. Lhotka je uzavřena nejspíš do příští sezóny, Šeberák jeho majitel již před více než rokem vypustil.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.