Peníze pomohou obětem motorkářských nehod

Motorkáři a příznivci silných strojů na dvou kolech z celé republiky si v sobotu dali dostaveníčko v areálu Rehabilitačního ústavu Kladruby. Na motorkářský sraz Keep Respect dorazil letos rekordní počet návštěvníků.

„Akce má stále mírně stoupající tendenci. Protože nevybíráme vstupné, nevíme přesně kolik motorek a motorkářů přijelo, ale odhadujeme, že jich bylo asi tisíc a návštěvníků bylo kolem dvou tisícovek,“ prozradil druhý den během úklidu areálu organizátor Lumír Kovář a dodal, že akci už není třeba dělat velkou reklamu. Lidé už o ní vědí a přijíždějí tak nějak automaticky.
„Nechceme z toho dělat monstrózní záležitost, jde nám hlavně o to, aby přicházeli lidé, kteří jsou tu rádi a vědí o čem ta akce je,“ doplnil organizátor. Ao čem Keep Respect je především? „Je to den všech, pro které se stal motocykl součástí života, láskou i osudem. Koná se na podporu motorkářů, kteří měli nehodu na motocyklu,“ doplnila další z organizátorského týmu Štěpánka Foxová s tím, že cílem setkání motorkářů, veřejnosti i pacientů ústavu je nejen užít si pohodový den se zajímavým programem, ale i pomoci někomu z bikerů, který měl tento, nebo minulý rok nehodu na motocyklu. K tomu účelu sloužila velká zapečetěná bedna z plexiskla, kam příchozí vhazovali dobrovolné příspěvky.
„Zatím ještě nevíme, kolik se podařilo vybrat, úklid po akci má přednost. Loni se podařilo vybrat téměř pětasedmdesát tisíc a letos by to mohlo být ještě o něco víc. Ti, kteří přispěli formou dobrovolného vstupného, budou sami rozhodovat v malé anketě o tom, který ze tří nabídnutých lidských příběhů je osloví nejvíc. Ten obdrží vybranou částku,“ řekl Lumír Kovář.
Jedním z možných adeptů na pomoc je jednačtyřicetiletý řidič kamionu Dan z Vrchotových Janovic, který měl nehodu na motocyklu letos v květnu při srážce s autem, kterému vjelo do dráhy z vedlejší silnice. Dan je zatím na invalidním vozíku a čeká na operaci oka. Ke svému povolání se už nebude moci vrátit. Je odkázaný na pomoc matky, s níž žije v domě, který není bezbariérově upravený.
Další, sedmačtyřicetiletý Marek z Říčan, havaroval na motorce letos počátkem července při předjíždění stojící kolony aut. I jemu vjel do cesty automobil, jehož řidič se rozhodl, že už nebude čekat v zácpě. Marek utrpěl těžké vnitřní zranění, kterému podlehl. Vybrané peníze by mohly pomoc vdově po Markovi, Dáše, která zůstala sama se dvěma syny.
Peníze by mohly pomoci také třicetileté Lence, kterou ještě s její matkou a pětiletou dcerou srazil předloni v létě při přecházení silnice motorkář. Ten sice ve snaze střetu zabránit svůj stroj položil, motorka však pokračovala dál a matku s dcerou zasáhla. Dva roky po nehodě je Lenka upoutaná na lůžko, ochrnutá na všechny končetiny a dýchá pomocí přístrojů, stravu přijímá sondou, není schopná mluvit a vidí jen na jedno oko, kterým komunikuje s okolím.

http://www.pribramsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.