Jak mohu za svého otce vyřídit výměnu průkazu ZTP?

foto: Photorack.net

Dotaz:
podle informace v TV je možné aby celou záležitost výměny průkazu ZTP vyřídil zástupce. Mám otce, kterému je 92 let a je mi proti mysli vláčet jen po úřadech a stresovat ho. Za jakých podmínek to mohu za něj vyřídit? Navíc velmi obtížně chodí a v čekárně se může nakazit což může být pro něj konečná. Letos na jaře po návštěvě lékaře se nakazil nějakou virózou a měl namále. Dále mám dotaz pokud jeho přítomnost bude nezbytná musí na úřad jednou (žádat) nebo dvakrát (žádat a převzít?)

foto: Photorack.net

Odpověď:
K tomu, abyste mohl vyřídit administrativu spojenou s výměnou průkazu OZP za Vašeho otce budete potřebovat úředně ověřenou plnou moc. To můžete udělat u notáře, na matrice nebo v místě, kde je czech point. Ve Vašem případě asi bude nejlepší, když se domluvíte s místní matrikou či nějakým notářem, který by přímo Vašeho otce navštívil, abyste s ním k notáři či na matriku nemusel jezdit.

A dále po Vás budou na ÚP chtít potvrzení od lékaře Vašeho otce, že se skutečně není schopen na úřad dostavit.
Stejnou plnou moc budete muset předložit i při převzetí nového průkazu.

Pokud se rozhodnete, že se s Vaším otcem na ÚP přecejen dostavíte, Bude muset bohužel na úřad dvakrát. Jednou kvůli podání žádosti a podruhé pro převzetí nového průkazu.

Jiří Marek
invArena

1 komentář

  1. Dobry den,

    Jsem neslysici a Srbsko. Jsem v současné době v Jihlavě se sestru. Potrebujem OZP karty pro Prahe, Brno nebo Jihlava.

    Djekuji moc.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.