McLaren svůj hendikep překonal ve F 1

Slavný Bruce McLaren, jenž založil jednu z nejúspěšnějších stájí Formule 1, trpěl degenerativním onemocněním kyčelního kloubu. Postižení mu však nezabránilo, aby nezávodil. Nejdříve v sanatoriu na invalidním vozíku, později již v superrychlých automobilech.

Před 76 lety se na Novém Zélandu narodil Bruce McLaren. Otec vlastnil autoservis, a tak malý Bruce vnímal vůni benzinu už v kočárku a motal se kolem aut od doby, kdy se naučil chodit.

Jenže v deseti letech onemocněl Perthesovou chorobou, což je degenerativní onemocnění kyčelního kloubu. Dva roky strávil na lůžku, ale nedokázal jen ležet a koukat do stropu.

Později přiznal, že v sanatoriu organizoval závody stejně starých pacientů na kolečkových křeslech. Což bylo samozřejmě přísně zakázáno, ovšem Bruce na to nedbal. „Ošetřovatelé nás nikdy nechytili,“ vyprávěl později se smíchem.

Už v mládí se tak projevovaly dva výrazné rysy jeho osobnosti – organizační talent a optimismus. Následek choroby však byl patrný, Brucova levá noha byla o něco kratší než pravá a McLaren mírně kulhal. Za volantem ale handicap znát nebyl…

„Nevyužívat svých schopností by bylo plýtvání životem. Cítím totiž, že jeho kvalita je měřitelná tím, čeho dosáhnete, nikoliv tím, kolika let se dožijete,“ je další z jeho myšlenek a svým životem dokazoval její opravdovost.

Ve 14 letech si postavil závodní auto. A trpělivě čekal na 16. narozeniny, neboť ty  mu umožnily získat řidičský průkaz. S vozem Austin 7 Ulster začal tenhle kulhavý mladík startovat v závodech do vrchu, při nichž ukázal svůj talent.

Začal startovat na okruzích v novozélandském šampionátu a rychle se šplhal nahoru.

Vlastní stáj

V roce 1963, přesně před 50 lety, založil vlastní tým pod názvem Bruce McLaren Motor Racing.

Každou novinku chtěl vyzkoušet sám a to se mu také stalo osudným: v r. 1970 při testování vozu určeného pro závody CanAm na okruhu v anglickém Goodwoodu havaroval a zahynul. Zanechal po sobě manželku Patricii a tehdy čtyřletou dceru Amandu.

Úspěchy mclarenů

V mclarenech získali tituly světového šampiona Emerson Fittipaldi, James Hunt, Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Häkkinen a Lewis Hamilton.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.