Centru hiporehabilitace hrozí zánik

Finanční problémy má nezisková organizace z Kunovic, která léčí lidi kontaktem s koňmi, jízdami na těchto krásných zvířatech.  Může za to novela loterijního zákona. O případu informovala reportáž televize Nova.

Už tři své koně museli prodat členové neziskové organizace z Kunovic, kteří se jako jediní ve Zlínském kraji zabývají hiporehabilitací, tedy léčbou postižených dětí kontaktem s těmito zvířaty. Kvůli novele loterijního zákona jim přestala přispívat tamní nadace a organizaci teď hrozí zánik.

Redaktorka:
Neziskovka je na hraně mezi jakýmsi fungováním a krachem. To, že museli prodat tři své nejoblíbenější koně, které tam měli sedm let prakticky od vzniku centra, mluví za vše. Za všechny tři zvířata dostali pouhých 85 tisíc korun, přitom původně jeden kůň stál zhruba 160 tisíc korun. I tak nízká částka je pro ně ale spásou, zaplatili čtyři  faktury, například za seno, slámu nebo oves. Roční provoz centra stojí 800 tisíc korun. Provozovatelka, šéfka hyporehabilitace řekla, že takhle fungovat můžou možná 2, 3 měsíce. Co bude dál netuší. V celém případu jde hlavně o nemocné postižené děti, kterým hiporehabilitace pomáhá. Jenže pokud centrum zkrachuje, nebudou mít kde jezdit.

Jitka Michalíková, matka postiženého dítěte:
Je to pro nás rodiče více méně nemyslitelné, protože to ničím nenahradíte. Krok koně je v tomto nenahraditelný a zrušení by byla velká škoda.

Bery, Black a Fargos. Tři koníci, kteří pomáhali postiženým dětem dlouhých sedm let. Pro nemocné děti to byly pomocníci i nerozluční kamarádi. Jejich stáje jsou teď ale prázdné.

Světlana Mazáčová, ředitelka neziskové organizace:
Jsme to všichni oplakali, protože k těm koním máme vztah.

Koně už dlouhé roky pomáhají například osmnáctiletému Markovi, který má od narození mozkovou obrnu. Ročně ovšem stojí provoz takového centra osm set tisíc korun. Neziskovky jsou přitom na pomoci druhých závislé. Jenže kvůli novele loterijního zákona už nedostávají peníze od provozovatelů loterií.

Magda Pekařová, mluvčí loterijní společnosti:
Kvůli změně legislativy a vyššímu zatížení již bohužel takto výrazná podpora není možná. Museli jsme omezit i počet podpořených subjektů.

Mezi fanoušky hipoterapie patří i žokejová leganda Josef Váňa.

Josef Váňa, žokej:
Je to vyzkoušený, že to těm postiženým pomáhá a těžko aby ta léčba zanikla.

Jenže, pokud se nenajde někdo, kdo by kunovickému centru nakoupil alespoň seno nebo slámu, přijde i o poslední tři koně a postižené děti o své léčitele.

Televize Nova

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.