O audiopopis je malý zájem. Televize proto službu rozšiřovat nebudou

Čeští poskytovatelé televizního vysílání se jednomyslně shodují: Mezi nevidomými není o službu Audio description žádný velký zájem. Může za to hlavně složitá technika. Televize zatím neuvažují o vytvoření audiopopisu k nějakému velkofilmu.

Když na začátku roku začaly jednotlivé televize oznamovat, že budou své pořady opatřovat audiopopisem pro nevidomé, všichni se na novinku těšili. Vždyť konečně nevidomí budou mít možnost díky komentování scén vědět, co se právě děje na obrazovce. Nebudou tak odkázaní jen na mluvené slovo a na své představy, které se často zásadně liší od reality.

Hned po spuštění celého projektu však bylo jasné, že vše nebude tak růžové, jak to vypadalo.

Nevidomí totiž narazili na mnohdy neřešitelný problém. Jejich televizní přijímače neuměly dekódovat audiopopis. V praxi to tedy znamená, že buď v TV hraje standardní zvuková stopa a nebo právě jen ty namluvené komentáře. Správně to funguje jen na nových televizorech s vestavěnými DVBT tunery.

Je pravdou, že v dnešní době takové televizory stojí už pouhých pár tisíc, avšak nabídka pořadů, které jsou audiopopisem opatřeny není pro mnohé nevidomé tak lákavá, aby si šli novou televizi koupit.

„TV Barrandov masivní zájem o šíření audiopopisu nepozoruje. Důvodem může být jednak relativně složité ovládání televizorů a nepřipravenost těchto přijímačů pro ovládání zrakově postiženými lidmi, jednak skutečnost, že audiopopis umí přijímat až nové televizory. Domníváme se, že lidé se zrakovým postižením dávají přednost filmům na DVD, a nebo si je stahují z internetu pomocí PC, kde mají ovládání již komfortně přizpůsobené svému handicapu,“ vysvětluje situaci mluvčí Televize Barandov Martina Slavíková.

Na FTV Prima podle vedoucího dabingu Václava Richtra nezaznamenali dokonce ani žádný dotaz na službu, kde by se dotazoval přímo nevidomý člověk. Přitom všechny televizní společnosti nabízely pomoc, když se u diváků vyskytnou nějaké problémy s příjmem audiopopisu.

Kvalita audiopopisu se také u jednotlivých televizí liší. Třeba u seriálu Vyprávěj z dílny ČT nemá popis podle nevidomých valnou kvalitu a ze začátku se dokonce stávalo, že bylo i několik minut ticho, přičemž po tuto dobu byl nevidomý znovu odkázán jen na to, co si domyslí.

Například na Televizi Nova si ale nevidomí komentáře vesměs pochvalují. Především u hlavní zpravodajské relace a také u Ordinace v růžové zahradě.

V internetových diskuzích se objevují úsměvné názory. Lidé se baví, když se do komentářů vloudí i zvuky jako otáčení listu papíru, frkání a nejrůznější zvuky ze zákulisí.

S kvalitou audiopopisu by televizím mohlo pomoci Občanské sdružení Apogeum, které se už dlouhé roky právě audiopopisem zabývá. Vyrábí komentované filmy pro nevidomé. Jedná se hlavně o české filmy, ale stojí i za komentáři k několika megafilmům. Za zmínku stojí třeba sága Harryho Pottera, či Pána prstenů.

Zajímavostí je, že pro Apogeum namlouvá filmy i jedna nevidomá pracovnice. Stačí jí jen vytisknout text v braillově písmu a jinak je s ní podle PaedDr. Michala Kuchaře, odborného garanta pro filmy s audiopopisem ve sdružení Apogeum, práce naprosto stejná jako se zdravým člověkem.

Právě s Občanským sdružením Apogeum úzce spolupracuje FTV Prima.

„Audio description vyrábíme v externích studiích, které velmi úzce spolupracují se sdružením Apogeum. PaedDr. Michal Kuchař, odborný garant pro filmy s audio popisem občanského sdružení Apogeum, je s naší práci velmi spokojený a jsme pravidelně v kontaktu. Dále jsme individuálně zahájili další podporu pro nevidomé – tedy předem na speciálním webu, pod záštitou sdružení Apogeum uvádíme program i s podrobnými popisy děje. Nevidomý divák se tedy může předem seznámit s pořadem. Což mu má zpříjemnit a více zpřístupnit daný pořad ve vysílání,“ říká Václav Richtr.

Sledovanosti televizního vysílání s audiopopisem by jistě pomohlo, kdyby televize opatřily komentáře i k některým z velkofilmů. I mezi nevidomými je totiž spousta zájemců o nejrůznější americké akční filmy. Bohužel televize o tom zatím moc neuvažují.

„O vytvoření audiopopisu k nějakému megafilmu v tuto chvíli neuvažujeme. Jedním z důvodů je skutečnost, že bychom v budoucnu chtěli pořady s audiopopisem umisťovat na náš web, což by v daném případě nebylo kvůli autorským právům možné. Z tohoto důvodu opatřujeme audiopopisem pouze vybrané pořady vlastní tvorby, kde máme autorská práva ošetřena i pro prezentaci na webu,“ uvádí za TV Barrandov Martina Slavíková.

Nutno však říci, že je takový krok pochopitelný. Když o Audio description není mezi nevidomými velký zájem, televize nic nenutí celou službu dále rozvíjet. Snad to tedy nedopadne tak, že televize si budou plnit jen svou zákonnou povinnost, kdy mají audiopopisem opatřit 2 %  pořadů a nic víc.

invArena

Jiří Marek

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.