Za kulturou vyjedou na plošině

Do prvního patra obecního úřadu i do kulturního domu v Žádovicích se vozíčkáři dostávají jen s velkými obtížemi. Obec proto chystá vytvoření bezbariérového přístupu do obou budov i úpravu trasy mezi nimi.

V prvním patře obecního úřadu sídlí knihovna, komunitní centrum a keramická dílna. „Vozíčkáři se kvůli schodům do prvního poschodí buď nedostanou, nebo je tam musíme vynést. Toto místo chceme zpřístupnit pomocí venkovní plošiny,“ vysvětlil žádovický starosta Bronislav Seďa. Do kulturního domu se vchází přes venkovní schody, které jsou pro vozíčkáře i některé starší lidi problémem. Ten má vyřešit svislá schodišťová plošina. „Člověk na ni nastoupí a ona jej vyveze na horní podestu,“ popsal Seďa.
Žádovice již loni předložily projekt vládnímu výboru pro zdravotně postižené do Národního rozvojového programu mobility pro všechny. „Tento program podporuje opatření vedoucí k zpřístupnění míst, která jsou těžko dosažitelná či nedostupná pro osoby s omezenou možností pohybu a orientace,“ řekl starosta. Program umožní také přizpůsobení chodníku mezi obecním úřadem a kulturním domem k bezbariérovému užití. Na této trase se nachází i místní obchod a sportovní areál. Nyní obec jedná s jednotlivými ministerstvy, která mají na takovéto záměry vyčleněné peníze. Projekt uskutečníme mezi lety 2016 a 2018. Náklady by měly činit asi tři miliony korun,“ doplnil Seďa.

3 miliony korun bude stát bezbariérové centrum Žádovic. Polovinu nákladů by měla pokrýt dotace.

ROMAN DOLEJSKÝ
Hodonínský deník
http://www.hodoninsky.denik.cz

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.