Euroklíče. Odemknou si jimi postižení

Zdravotně postižený člověk přicházející na toaletu v poliklinice Lesná se od února už nebude muset bát, že je obsazená zdravým člověkem.

Bezbariérová sociální zařízení tam dostanou speciální eurozámky, které odemknou jen držitelé univerzálního euroklíče. „Zámky mají pracovníci naistalovat do konce února. Zájemci si vyzvednou euroklíč na radnici,“ upozornil místostarosta Brnaseveru Petr Hladík.
Euroklíč je vyhrazený pro lidi se zdravotním postižením. „Zažádat si o něj mohou jen držitelé průkazu zdravotně postiženého, onkologičtí pacienti nebo cukrovkáři. Také lidé trpící roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou či Crohnovou chorobou, případně lidé s močovými dysfunkcemi,“ vysvětlil vedoucí brněnské poradny Národní rady osob se zdravotním postižením Leoš Spáčil. I v této poradně je možné klíč získat. Při žádosti je potřeba předložit průkaz zdravotně postiženého nebo lékařskou zprávu.
Euroklíč lidé získají na celý život. „Ve smlouvě není uvedeno, že po smrti majitele je potřeba klíč vrátit. Velmi bychom ale uvítali, kdyby to pozůstalí udělali. Měli bychom tak zásobu náhradních,“ podotkl Spáčil. V případě, že člověk klíč ztratí, za náhradní už musí zaplatit. „Jde o čtyři sta korun,“ dodal Spáčil.
Myšlenka se líbí i matce hendikepované dcery Barunce Bártové. „Pro dceru bych klíč pořídila. Nemyslím si, že tento projekt může spasit svět, ale postiženým ulehčí život,“ řekla Bártová.
O euroklíč mohou požádat i rodiče dětí mladších tří let. „Konkrétně v mateřských centrech. Na internetu si musí najít a vyplnit formulář, do něhož mimo jiné uvedou datum narození dítěte. Jakmile má potomek tři roky, musejí rodiče klíč vrátit,“ řekla krajská koordinátorka projektu Euroklíč pro mateřská centra na jižní Moravě Renata Höklová.
Akce už na několika místech v Brně funguje. Lidé najdou místa zabezpečená eurozámkem například v budovách brněnského magistrátu nebo ve třech pobočkách Knihovny Jiřího Mahena. „Takové bezbariérové toalety jsou v pobočkách v Jundrově, Řečkovicích a eurozámky je zajištěno také několik dveří v budově v Kobližné,“ informovala projektová manažerka knihovny Eva Vojtíšková. Knihovna Jiřího Mahena se do projektu Euroklíč zapojila v roce 2013.
Projekt zastřešuje Národní rada osob se zdravotním postižením.

co je euroklíč b vybraná veřejná zařízení (třeba výtahy či toalety) jsou osazena jednotným eurozámkem b otevřít se dají pomocí speciálního univerzálního euroklíče b klíč mohou získat jen zdravotně postižení nebo rodiče dětí mladších tří let b v Brně bude nově projekt fungovat v Brněseveru

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ
Brněnský deník
http://brnensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.