ČSSD zvažuje rozšíření přídavků na děti či levnější léky seniorům

ČSSD zvažuje zavedení přídavků na děti i pro rodiny se středními příjmy, výrazné zvýšení financování sportu či levnější léky pro seniory a děti. Po dnešním zasedání širšího vedení sociální demokracie to novinářům řekl její předseda, premiér Bohuslav Sobotka.

Podle něj jde o nové body, s nimiž ČSSD potenciálně přijde a ještě o nich bude diskutovat. Nový program si chce strana schválit na sjezdu plánovaném na jaro příštího roku, program pro letošní senátní a krajské volby představí před prázdninami nebo těsně po nich.

Ohledně podpory rodin s dětmi Sobotka poukázal na to, že nárok na dětské přídavky nyní mají vysloveně jen nízkopříjmové skupiny. „Bylo by dobře, kdyby se rozšířil okruh rodin, které mají nárok na dětské přídavky a stejně tak na porodné,“ uvedl s tím, že ČSSD bude diskutovat o tom, aby se nárok na přídavky z kritéria 2,4 násobku životního minima zvýšil na 3,5 násobku.

Strana by také chtěla výrazně zvýšit financování sportu. „Domníváme se, že bychom měli už příští rok usilovat o to, aby do sportu šlo alespoň šest miliard korun,“ přiblížil Sobotka. Uvažuje o bezplatné podpoře sportovní činnosti ve školních družinách formou hodiny pohybu navíc.

Děti by také stejně jako senioři mohly mít nárok na levnější léky. Současný limit 2500 korun, po jehož překročení vrací doplatky na lécích pojišťovna, by se měl podle představy ČSSD snížit u lidí nad 65 let a dětí na 2000 korun ročně, u lidí starších 70 let pak na 1000 korun ročně. „Mohla by to být zajímavá úleva, současně je to vysoce kontrolovatelné a skutečně by to mířilo k lidem, kteří jsou skutečně nemocní,“ konstatoval Sobotka.

Sociálnědemokratický ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček už dříve uvedl, že doplatky na léky považuje především u seniorů nad 65 let za poměrně významnou potenciální bariéru přístupu k péči. Podle statistik užívá pravidelně léky téměř 90 procent lidí mezi 65 až 74 lety a nad touto věkovou hranicí se bez nich neobejde už téměř nikdo. Dvě třetiny seniorské populace navíc užívají více než šest různých léků, dlouhodobě nemocní a hospitalizovaní osm.

Mezi dalšími návrhy ČSSD je speciální spotřební koš pro seniory u valorizace penzí či uživatelsky vstřícná aplikace České správy sociálního zabezpečení, která by umožnila lidem, aby si svůj nárok na důchod jednoduše spočítali online. Strana se chce zaměřit také na to, aby občan mohl už příští rok veškerou důležitou komunikaci se státem vyřídit v elektronické podobě.

1 komentář

  1. tak už se asi blíží nějaký volby, že vytahujou “ levnější léky pro seniory“, joooo slibem nezarmoutíš

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.