Doplatek na léky se sníží

ilustračníé foto: sxc.hu

Zákon, který mění sazbu z 15 na deset procent u léků má Ministerstvo financí hotový. Vláda by měla předlohu projednat do konce června. Bude-li zákon schválen, budou levnější například antibiotika nebo léky na vysoký tlak. Invalidní vozíky, berle aj. však nezlevní. 

Česká televize – reportáž

osoba:
Takže to bude 75 korun. Berte třikrát denně tabletku.

Za tento lék proti bolesti by měli lidé od prvního ledna ušetřit víc než tři koruny. Na rozdíl od většiny běžných léků Ministerstvo financí nehodlá do nižší sazby DPH přesunout vitamíny nebo potravinové doplňky. A sazba DPH se nebude měnit ani u většiny zdravotních čajů. Zato u antibiotik, léků na vysoký tlak nebo u hormonální antikoncepce sazba DPH klesne.

Michal HOJNÝ, vedoucí lékárny, IKEM:
Tam si troufnu tipnout, že ty ceny poklesnou o rozdíl DPH.

Třeba invalidní vozíky, hůlky a berle, nebo například zdravotnická chodítka od příštího roku na rozdíl od léků nezlevní. Vláda totiž se snížením daně z přidané hodnoty na zdravotnické pomůcky nepočítá.

Marek MIKULKA, majitel prodejny se zdravotnickými pomůckami:
Jsou placeny osobami, které jsou, dejme tomu, v té sociálně nejcitlivější skupině.

Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/:
Musíme pečlivě zvažovat, co si můžeme z hlediska rozpočtu dovolit.

Nižší daň budou platit lidé u nenahraditelné dětské výživy.

Marek ZEMAN, mluvčí Ministerstva financí:
Tam je zařazeno všechno, co nahrazuje mateřské mléko. To znamená, všechny ty výrobky, které buď od začátku, nebo jako pokračující výživu mají sušené mléko.

Zato snížení DPH na dětské pleny nemá stát dohodnuté jako výjimku s Evropskou unií. A Ministerstvo financí už teď varuje, že její vyjednání bude víc než složité.

ilustrační foto: sxc.hu

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.