Arboretum v Luži se stalo botanickou zahradou, má šanci na dotace

Arboretum Hamzovy léčebny pro děti a dospělé v Luži na Chrudimsku má díky nově získanému statusu botanické zahrady větší šanci získat evropské dotace.

Potřebuje opravit oplocení a zaměstnat další odborníky, kteří by se o výjimečný soubor dřevin starali a rozšiřovali jej. ČTK to řekl ředitel zařízení Václav Volejník. Léčebna dnes při jarním otevírání parku a botanické zahrady vysadila první modříny do modřínového háje, stromů tam budou desítky.

„Posledních 20 let jsme věnovali velebení arboreta dost času. Že jsme byli přijati do skupiny botanických zahrad, je ohromné vítězství,“ řekl.

Projekty pro případné evropské dotace podle něj bude léčebna teprve připravovat. Oplocení parku je již opotřebené, a je na čase jej vyměnit. Zařízení by také rádo zaměstnalo jednoho až dva odborníky, kteří by se věnovali rozvoji zeleně, dodal Volejník.

K obnově zahrady pomáhají léčebně dárci a z části může léčebna využít svůj rozpočet, protože arboretum je i součástí terapie pro pacienty.

Arboretum bylo založeno Františkem Hamzou v prvním desetiletí 20. století. Zakladatel léčebny měl zálibu v cizokrajných rostlinách, také proto nechal v areálu vysadit desítky druhů dřevin ze čtyř světadílů. Dnes je jim okolo sto let. Park je veřejnosti běžně přístupný po celý rok od 08:00 do 21:30.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.