Jak mohu získat příspěvek na nákup schodišťové sedačky?

Dotaz:
Vzhledem k pokračujícímu věku, přidružují se různé neduhy a potíže, jako je artróza v kolenech , či osteoporóza páteře atd. Obracím se na vás o radu jakým způsobem lze získat finanční pomoc při nákupu schodišťové sedačky. Jsem invalidní důchodce a je mi 78 let. Vlastním průkaz ZTP . Prosím o bližší údaje a možnosti. Cena samotného výrobku je totiž tak vysoká, že bych si ji bez finanční pomoci nebyl schopen koupit.

Odpověď:
V prvé řadě lze doporučit, abyste se zkontaktoval s výrobcem, který by Vám schodišťovou sedačku dodal. Ten by Vám měl doporučit nejlepší technologické řešení, které by bylo určeno ideálně přímo pro Vás. Zároveň Vám může pomoci při jednání s úřady a podat více informací.
O samotný příspěvek si můžete zažádat na Vaší pobočce Úřadu práce. Vaší žádostí se bude zabývat také Lékařská posudková služba ČSSZ, která na základě zdravotní dokumentace zaslané od Vašeho ošetřujícího lékaře rozhodne, zda ze zdravotních důvodů máte na příspěvek nárok.
Na ÚP po Vás budou vyžadovat také souhlas vlastníka nemovitosti, ve které bydlíte, zda tam může být schodišťová sedačka umístěna. To samozřejmě platí pouze v případě, že nejste vlastníkem Vy sám.
Výrobce by Vám také měl vyhotovit alespoň dva návrhy řešení, jak by se ve Vašem případě dala bariéra odstranit. Tyto návrhy musí obsahovat i cenu. To jsou však už informace, které jistě výrobce ví a pomůže Vám takové návrhy vyhotovit.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.