Chráněné bydlení pro zdravotně postižené

Zlínský kraj chce vytvořit chráněné bydlení pro část zdravotně postižených, kteří žijí v 11 domovech zřizovaných krajem.

Z těchto zařízení by mohlo odejít až 80 lidí s menším handicapem. Radní již schválili projekt v hodnotě téměř 45 miliónů korun, který umožní zařízením vytvořit plány transformace a financovat provoz nových služeb komunitního typu, řekla krajská radní Taťána Valentová Nersesjan (ČSSD). „Ve Zlínském kraji stále žije v zařízeních poskytujících péči zdravotně postiženým mnoho osob s mírnějším handicapem, které pobytovou službu tohoto typu nepotřebují a bylo by pro ně vhodnější žít v přirozeném prostředí, ve své komunitě a využívat služeb odpovídajících míře jejich postižení. A právě to je smyslem transformace pobytových služeb,“ uvedla radní.
Podpora se bude týkat 11 domovů pro lidi se zdravotním postižením, které kraj zřizuje. „Konkrétně půjde o pomoc pracovníkům těchto domovů v tom, aby zpracovali transformační plány vedoucí k postupnému vytváření sociálních služeb komunitního typu, jež lépe odpovídají aktuálním potřebám současných uživatelů těchto služeb i legislativním požadavkům,“ uvedla radní. Kraj bude podle ní vyhledávat vhodné objekty, které by mohly sloužit jako chráněné bydlení, některé bude pronajímat, jiné odkupovat. Projekt by měl začít letos v říjnu, potrvá tři roky. Financován má být z evropských peněz, kraj pokryje pět procent nákladů. Navazuje na skončený projekt, který mimo jiné analyzoval podmínky v 11 domovech, sociální pracovníci absolvovali také vzdělávací programy.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.