Postiženým slouží další chráněné bydlení

Domov Ždírec poskytuje sociální služby seniorům převážně z Kraje Vysočina

Další chráněné bydlení pro mentálně postižené s lehkou a střední mírou podpory bylo slavnostně otevřeno v Ostravě. Nové zázemí poskytlo 14 klientům, kteří o bydlení buď žádali nebo se přestěhovali z jiných domovů pro zdravotně postižené. (ilustrační foto)

Reportáž – ČT 1

Bydlení vzniklo rekonstrukcí kancelářských prostor a je už 53. takovým zařízením v Moravskoslezském kraji.

5 samostatných bytů, prostorné kuchyně a moderní sociální zařízení tvoří nové zázemí pro 14 uživatelů chráněného bydlení na ulici Tvorkovských v Ostravě. K dispozici mají klienti 7 zaměstnanců, kteří jim 24 hodin denně pomáhají s vařením, úklidem i osobní hygienou.

Petr JANČÍK, provozovatel chráněného bydlení:
Jsou to osoby, které nepotřebují, jejichž zdravotní nepotřebuje domovní péči, ale stačí jakoby forma chráněného bydlení, kde už se jedná spíše o tu podporu.

Jednou z klientek tohoto bydlení je i 48-letá Světlana. Za svůj život vystřídala už 4 domovy pro zdravotně postižené, a přestože se jí stýská po posledním bydlení v Hlučíně, s novým zázemím je spokojena. Za jednu noc tady zaplatí 170 korun.

Světlana FAJKUSOVÁ, :
Píšu psaníčka, dopisy, píšu kamarádkám a přátelům, který máme rádi, a většinou chodíme nakupovat.

A bydlení v Ostravě si chválí i další uživatelé, kteří se o účast před kamerou sami hlásili.

Daniel, :
Rád chodím na terasu, rád tu peru, vytírám.

Martin, :
Jsou tady lepší kamarádi a moc se mi tady moc líbí.

Budova v ostravské ulici Tvorkovských je letos už třetím chráněným bydlením, které kraj zprovoznil. A podle svých slov hodlá počet míst pro zdravotně postižené v Moravskoslezském kraji ještě letos zvýšit.

Svatomír RECMAN, náměstek hejtmana MS kraje /KSČM/:
Bude otevřeno chráněné bydlení na podzim v Petřvaldě, pro Benjamín, ale chystáme realizaci chráněných bydlení v Českém Těšíne, ve Vrbně pod Pradědem.

Od roku 1996, kdy v Moravskoslezském kraji vzniklo první bydlení, jich bylo zprovozněno už 53. Nejvíce v Opavě, kde je jich 20. Služeb chráněných bydlení využívá více než 1500 klientů.

Svatomír RECMAN, náměstek hejtmana MS kraje /KSČM/:
Jsou to lidé, kteří nejsou schopni v domácím prostředí bez té podpory přežít, žít, užívat si a samozřejmě tu míru podpory jim rodina nezabezpečí.

Na výstavbu a vybavení jedno a dvoulůžkových bytů nového chráněného bydlení přispěla 8 miliony korun evropská dotace. Další 2,5 milionu pak investoval kraj.

 

ČT 1

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.