ČSÚ: Pravidelnou cigaretu si dopřává čtvrtina Čechů

ilustrační foto: Javier Psilocybin / Flickr.com

Pravidelnou cigaretu si dopřává čtvrtina české populace. Z mužů kouří téměř každý třetí (30 procent), mezi ženami je kuřaček pětina (19 procent). Největší podíl kuřáků připadá na věkovou skupinu od 15 do 25 let, kde kouří každý třetí. Vyplývá to z loňského šetření Eurobarometr, na jehož výsledky upozornili statistici v časopise Statistika&My.

Podle posledních dostupných údajů každý český občan vykouří denně pět až šest cigaret. Kouřením tedy stráví každý den zhruba půl hodiny. Naprostá většina (86 procent) kuřáků v Česku si kupuje průmyslově vyráběné cigarety, devět procent dává přednost vlastnoručně baleným.

Od roku 1989 do roku 2014 se roční průměrná spotřeba cigaret na jednoho obyvatele ČR podle údajů Českého statistického úřadu zvýšila ze 1776 na 1950 cigaret. Za období 25 let zaznamenala dva vrcholy, kdy spotřeba vystoupala na 2354 cigaret za rok 1997 a 2345 cigaret za rok 2007. Nejnižší spotřeba cigaret byla v roce 2001, kdy dosáhla 1664 kusů.

Kuřákem je zhruba každý šestý obyvatel planety, přitom čtyři z pěti kuřáků žijí v ekonomicky méně vyspělých zemích. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zemře ročně v důsledku kouření tabáku téměř šest milionů osob. Zhruba desetina z nich jsou nekuřáci, kteří umírají na následky pasivního kouření. WHO odhaduje, že do roku 2030 bude kuřácká vášeň každoročně příčinou úmrtí více než osmi milionů osob. Na země s nízkými a středními příjmy připadne více než 80 procent z těchto úmrtí, píšou statistici v časopise.

Účinným nástrojem ke snižování míry užívání tabáku u osob s nižšími příjmy jsou podle WHO vyšší daně. Pokud se kvůli vyšší dani zvýší cena tabáku o deset procent, sníží se v zemích s vysokými příjmy spotřeba tabáku zhruba o čtyři procenta, v zemích s nízkými a středními příjmy pak zhruba o pět procent. Ve 33 zemích světa jsou daně na tabákové výrobky tak vysoké, že představují více než tři čtvrtiny maloobchodní ceny.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.