„Nejhorší je strach,“ říká neslyšící Martin z Chebu

Jak překonat obávané a někdy smrtelné onemocnění? Jak vypadá běžný život neslyšícího a jak se s tímto handicapem žije? O tom všem vyprávěl čtyřiadvacetiletý Martin Müller z Chebu vězňům ve Všehrdech.

Cheb – Mladík v dětství prodělal purulentní pneumokokovou meningitidu s trvalými následky v podobě percepční nedoslýchavosti. A jeho příběh odsouzené zaujal.

„Vyprávěl jsem jim, jak žiji a cestuji se svým postižením,“ řekl Martin s tím, že navštívil mnoho zemí, které ho zaujaly. „Seznámil jsem je s pojmem meningokok, vysvětlil příčiny a příznaky onemocnění,“ přiblížil.

Ukázal jim také dvě drahá naslouchadla, která pomáhají postiženým plně slyšet a zapojit se do plnohodnotného života. „Velkou odměnou mi bylo, že během mé přednášky se hodně ptali. Zajímala je třeba znaková řeč, finanční podpora nebo životní styl postižených. A někteří z nich vyprávěli o soužití s nedoslýchavými z vlastní zkušenosti.“

Čtyřiadvacetiletého Martina napadlo přednášet vlastně náhodou. „Trochu to souvisí i s mou maturitou. Maturoval jsem z trestního práva. Oslovil jsem ředitele věznice a jeho má nabídka zaujala,“ přiblížil, jak se do věznice dostal. V budoucnu by rád přednášel i jinde.

Například ve školách. Jeho příběh by mohl třeba uchránit stejně postižené děti před posměšky ostatních dětí a spolužáků. „Mám v plánu vytvořit nový projekt nebo organizaci, kde bych spolupracoval se školami, ústavy a podobně.“

Martin by byl rád, kdyby zdraví lidé alespoň trochu pochopili, jak se handicapovaný člověk cítí a co je pro něj nejhorší. „Pro mě osobně je nejhorší strach. Moje životní krédo vychází z předpokladu, že postižený člověk není méněcenný, nesmí dbát posměšných pohledů a slov. Nesmí se stranit a smířit se se svým osudem. Naopak musí si stanovit cíle a snažit se jich dosáhnout,“ dodal Martin Müller s tím, že svou další přednášku hodlá co nejdříve uskutečnit ve věznicích Jiříce a Karviná.

Chebský deník
http://chebsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.