Trávníček vede výpravu na Cho Oyu, v níž je i nevidomý horolezec

Jedenáctičlenná expedice odlétá už v úterý

Plzeň – Když plzeňský horolezec Honza „Tráva“ Trávníček zdolal osmitisícovku K2, zeptala se ho reportérka Českého rozhlasu Lucie Výborná, co bude dál dělat. On tradičně a s nadsázkou odpověděl, že se chystá válet u moře. Novinářka se nenechala odbýt a navrhla mu absolvovat další výpravu s jejím nevidomým kamarádem a horolezcem Honzou Říhou. Nakonec si plácli.

V úterý vyráží výprava, kterou povede právě čtyřicetiletý Plzeňan, a pokusí se vystoupat na tibetskou Cho Oyu, jež se tyčí ve výšce 8201 metrů.

Jedenáctičlenná expedice se bude od klasické lišit právě kvůli hendikepu jednoho člena výpravy. „Uzpůsobíme tomu samozřejmě tempo. Počítáme s tím, že se budeme pohybovat pomaleji a opatrněji. Stejně důležité bude i zajištění zázemí. Ve vysokých horách totiž někdy třeba jen pět šest hodin jdete a skoro stejnou dobu trávíte stavěním stanu a vařením,“ nastínil.

Nevidomého Honzu, jehož dosavadní nejvyšší metou byla argentinská Aconcagua (6962 m n. m.), povede zkušený horský vůdce David Knill. K ruce mu budou Trávníček s partnerkou Mirkou Jirkovou. „Mám vyzkoušeno, že většinou netrpím výškovou nemocí. I kdyby bylo špatně Davidovi, budu tam já. Ale předpokládám, že se u Honzy bude střídat většina týmu,“ uvedl Trávníček. Doplnil, že jako hlavní organizátor expedice přirozeně cítí velkou zodpovědnost, zároveň se ale na novou výzvu těší.

Výprava odlétá do nepálského Káthmandú v úterý, odtud se přesune do čínské Lhasy. Poté skupina odcestuje do základního tábora u Cho Oyu nacházejícího se zhruba v 5,5 tisících metrech.

Až po několikadenní aklimatizace vyrazí do ostrého terénu. „Přesný harmonogram se nedá naplánovat. Budeme ho přizpůsobovat aktuální situaci. Když vše dobře půjde, na přelomu září a října bychom se měli pohybovat ve vrcholových partiích hory,“ uzavřel. Do Čech se chtějí vrátit 22. října.

KLÁRA MRÁZOVÁ
Plzeňský deník
http://plzensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.