Nejprve sebrali nájezdy. Teď řeší, jak se k vlaku dostat bez nich

Patovou situaci denně zažívají lidé v Adamově. Na vlakovou zastávku ve směru na Blansko se totiž někteří z nich nemůžou dostat. Smůlu mají rodiče s kočárky, vozíčkáři i ti, kteří nejsou schopni zdolat dlouhé strmé schodiště vedoucí k nástupišti.

ADAMOV Donedávna jej doplňovaly alespoň nájezdy, ty ale Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) odstranila. Až poté začala dumat nad tím, čím je nahradí. A přiznává, že řešení zatím nemá.

„Bohužel sklon pojezdů byl neúměrný, umístění neodpovídá ani šířce schodiště, museli jsme je proto jako nevyhovující při revizi odstranit. Kdyby tam došlo k jakémukoli zranění, nastal by problém,“ uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Připustila přitom, že normy nejsou nové a že u vlakové zastávky se zatím žádný úraz nestal.

Adamovští se však zlobí. Chybějící bezbariérový přístup místní dokonce v nedávné anketě označili za nejzásadnější z deseti největších problémů města. A radnice slíbila, že situaci bude řešit.

Co by mělo pojezdy nahradit, ale nikdo netuší. Plošina se na schodiště nevejde, místo není ani na zbudování výtahu.

„Potřebné je nové technické řešení v rámci nějaké větší přestavby, to ale bude nákladné a rozpočet s tím letos nepočítá. Jasný nyní není termín ani způsob, jak to provést,“ přiznala Šubová.

Město, kterému vlaková zastávka ani příchod k ní nepatří, alespoň iniciovalo jednání se SŽDC. Rázné páky ale nemá. „Snažíme se je přimět k činům, teď se prověřují nejrůznější varianty. Budeme s nimi dál jednat,“ ubezpečil starosta Adamova Roman Pilát (Sdružení nezávislých kandidátů).

SŽDC chce ale investovat na nedalekém vlakovém nádraží, za 4,4 milionu letos opraví střechu i čekárnu a dosadí i kamerový systém. Za další 2 miliony už upravuje také svah, z něhož padalo kamení.

Mladá fronta Dnes

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.