Zlomeniny jsou náš denní chléb

ilustrační foto: svilen001 sxc.hu

Úrazy na sjezdovkách se zabýváme každý rok. Mnozí návštěvníci hor stále přeceňují své schopnosti a fyzickou kondici, nerespektují značení turistických tras, sjezdovek či pokyny Horské služby a vydávají se do neznámého a neupraveného terénu, kde je riziko úrazu mnohonásobně vyšší.
Mezi nejčastější úrazy se řadí různé modřiny, podlitiny a naraženiny, které vyřeší chladný obklad a klidový režim nebo eventuálně obinadlo z domácí lékárničky. Mezi vážnější úrazy, které již vyžadují léčbu odborníkem, patří úrazy kloubů. V našich ambulancích se setkáváme jak s lehčími podvrtnutími, tak s vykloubením, které vyžaduje zakloubení a následné znehybnění kloubu. Taktéž poranění kolenních vazůamenisků přibývá. Ty souvisejí se špatně seřízeným vázáním, kdy lyže nevypne a koleno se poraní rotačním mechanismem. Řešením takového úrazu bývá nezřídka operační artroskopie, při které operatér prohlédne celý kloub a poraněné struktury ošetří.
Naším denním chlebem jsou ale pacienti s různými typy zlomenin. Typicky u lyžařů se setkáváme se zlomeninami dlouhých kostí. V čele pomyslného žebříčku stojí zlomenina kosti holenní, pažní, poté kosti stehenní a kostí předloketních. Tyto úrazy již vyžadují léčbu operační s relativně dlouhou dobou rekonvalescence. Do těla voperováváme materiál, kterým kost „sešroubujeme“ a zlomeninu vyztužíme. Nejzávažnější ale bývají zlomeniny pánve, páteře, a především lebky, při kterých může být poraněn mozek. Tyto úrazy jsou již přímo život ohrožující. Proto každý, kdo vyrazí do hor, by měl znát základy první pomoci.
První pomoc může zraněnému zachránit život či alespoň minimalizovat následky poranění. Kdo se u takového zraněného vyskytne, by měl ihned volat záchrannou službu. Dispečer dokáže ve stresové situaci uklidnit a poradit. Zjistíme, zda je dotyčný při vědomí, zda dýchá a zda nekrvácí. Silné krvácení stavíme tlakem v ráně, a pokud nedýchá, zahájíme srdeční masáž a pokračujeme do příjezdu záchranné služby. S postiženým zbytečně nemanipulujeme. Pokud se dostaneme do situace, kdy bude nutné poskytnout první pomoc, je lepší udělat „něco“ než nic.

O autorovi: JAROSLAV KOTRČ, Autor pracuje na ortopedickém oddělení Jesenické nemocnice ortoped

Lidové noviny

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.