Rockeři ne sobě, ale nemocným

Rockeři jsou tvrďáci, ale mají citlivou duši a srdce. Dokazují to každoročně v Orlové, kde na festivalu Rocktherapy vystupují, aby tak pomohli nemocným. Posledně na něm zahrály kapely Traktor, Limetal, Salamandra, Kapriola, Dodo Doležal, Vilém Čok nebo orlovská parta Ahard.
Hudebníci nadchli nejen asi 1500 milovníků tvrdé hudby, kteří se skvěle bavili, ale ze vstupného se podařilo vybrat téměř 130 tisíc korun, které si rozdělí tři ženy, kterým osud trochu „zamíchal kartami“. Všechny tři tváře charitativního festivalu byly upoutané na invalidní vozík, kam je poslala nemoc zvaná roztroušená skleróza. K tomu se u někoho přidala osteoporóza, chronický zánět slinivky, šedý zákal…
Například Šárka Mihalová z Orlové prozradila, že je to přesně dvacet let co jí lékaři zjistili roztroušenou sklerózu, a než se jí podařilo získat elektrický vozík, byla 13 let zavřená doma. Aatmosféru rockového koncertu si  hodně užívala. „Když jsem se dozvěděla, že jsem byla vybrána jako tvář této akce, říkala jsme si, že si to snad ani nezasloužím, že jsou na tom jiní možná hůř než já. Ale mile mě to překvapilo, samozřejmě,“ svěřila se usměvavá čtyřicátnice. Za získané peníze by si ráda pořídila novou zdravotní matraci nebo rovnou pořádnou novou postel. A pokud zbude, využije penízky na opravy svého elektrického vozíku. „Jsou to moje druhé nohy,“ dodávala v legraci.

Šárka Gavlovská by si ráda pořídila schodolez.
„Když chci navštívit svou maminku, která bydlí v paneláku v sedmém patře, musí mě tam někdo vynést. Takto bych to zvládala jen s asistencí maminky,“ vysvětlila.
Sedmasedmdesátiletá Marie Štěpánková by si zase pořídila protetické pomůcky a dala do pořádku svůj invalidní vozík.
Pořadatel Rocktherapy Ivan Jekielek, mimochodem také hudebník, hodnotil ročník jako velmi vydařený. „Velký dík patří všem, kteří se na jeho přípravách podíleli, a zejména hudebníkům, kteří přijeli zahrát za minimální honorář. Bez jejich pochopení bychom se tu nepotkali,“ řekl Ivan Jekielek. Takže hudebníci dohráli, zhasla světla, nicméně ženy, pro které se především koncert pořádal, si mohou začít plnit svá skromná přání…

TOMÁŠ JANUSZEK
Noviny Region Karvinsko

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.