„ROZTROUŠENKA“ mi nezabrání mít dítě

ilustrační foto: earl / MorgueFile

Máte také „smůlu“ na doživotního společníka v podobě této nepříjemné nemoci? A můžete se i v tomto případě stát maminkou? Co udělá těhotenství s vaším tělem? A není onemocnění dědičné? Odpovědi jsou optimistické.

Mladých žen s roztroušenou sklerózou stále přibývá (jen já jich osobně znám pět). Proč? Na tuto otázku si netroufá jednoznačně odpovědět žádný lékař. Každopádně jde o vážnou autoimunitní chorobu, která nejčastěji překvapí ženy mezi 20. a 40. rokem života, tedy právě v době, kdy plánují těhotenství a touží založit rodinu.

VY ALE NEMŮŽETE MÍT DÍTĚ!

Takovou odpověď si ještě před zhruba patnácti lety vyslechla každá žena s touto nemocí, která si troufl a svěřit lékaři, že by ráda otěhotněla. Ano, dříve se pacientkám s „ereskou“ těhotenství důrazně nedoporučovalo, dnes již ale lékaři nejsou tak nekompromisní. Výsledky vědeckých studií totiž ukázaly, že těhotenství naopak nemocným ženám svědčí, zmírňuje průběh choroby a nastávající maminky se ve většině případů cítí dobře. Před jejími případnými ataky je totiž chrání hormony a jimi způsobená změna imunitních pochodů v těle.
„Pacientkám zásadně těhotenství nezakazujeme, naprostá většina žen s roztroušenou sklerózou projde graviditou bez komplikací. Jen minimum žen má takový průběh onemocnění, že pro ně není těhotenství vhodné,“ uvádí doc. MUDr. Dana Horáková, Ph. D., z Centra pro demyelinizační onemocnění 1. lékařské fakulty UK a VFN Praha.

POČETÍ PODLE PLÁNU

Zásadní podmínkou je, že těhotenství musí být předem naplánováno, a to společně s gynekologem i neurologem, jelikož už v době, kdy se o miminko začnete snažit, bude vysazena nebo omezena léčba kortikosteroidy, které by mohly při raném vývoji embrya škodit. A žádný lékař nedokáže s jistotou říci, co absence důležitých léků s organismem ženy udělá.
Možná vás překvapí, že za nejrizikovější období na cestě k miminku se nepovažuje těhotenství ani porod, ale šestinedělí a několik dalších měsíců. V tuto dobu se (zejména díky obrovským hormonálním i psychickým změnám, oslabení organismu po porodu, nevyspání…) zvyšuje riziko ataky nemoci. Zdaleka to ale neznamená, že musí postihnout každou maminku!

Těhotenské hormony kupodivu pomáha jí nastáva jící mamince chorobu lépe zvládn out .

CO TO VLASTNĚ „ERESKA“ JE?

Roztroušená skleróza postihuje centrální nervový systém a vyskytuje se častěji u žen. Jde o chronické zánětlivé onemocnění, které má několik fází. První fáze se zpravidla projevuje tzv. atakami, tedy záchvaty často s brněním končetin nebo v obličeji, poruchami vidění, urputnými bolestmi hlavy a extrémní únavou a řadou dalších potíží. Roztroušená skleróza může dojít až do třetí fáze – stavu svalové dystrofi e, tedy ochabování svalstva. Typické je střídání období záchvatů a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba a prevence jsou složité. Mezi spouštěče choroby patří genetické dispozice, dlouhodobý stres, neléčené psychické a nervové obtíže, životní trauma (náročný rozvod, úmrtí v rodině, nehoda…), EB virus (způsobující infekční mononukleózu), nedostatek vitaminu D a některé další nezdravé stavy.

VÍTE, ŽE…
Jen v Česku se s touto nemocí potýká aktuálně zhruba 12 tisíc žen. Riziko, že maminka (nebo tatínek) přenesou svou nemoc na potomka, je podle genetiků zhruba 20%, tedy ve srovnání s rizikem postižení dětí zdravých rodičů je jen mírně zvýšené. Stále více pacientů si pochvaluje přírodní konopný olej (s obsahem léčivé látky kannabidiol) jako výborný prostředek k úlevě od mravenčení, svalového napětí a křečí. Olej má navíc silné protizánětlivé účinky. (carun.cz) Více informací hledejte: multiplesclerosis.cz, aktivnizivot.cz, rskompas.cz, ereska.cz

SIMONA PROCHÁZKOVÁ
Betynka

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.