I neslyšící dovedou poslouchat pohádky

ilustrační foto: daveynin / Flickr.com

Mimořádnou cenu neslyšícím spolužačkám Anetě Kunetkové a Stele Skýpalové z Valašského Meziříčí udělila na počátku týdne porota ve finále soutěže Vypravuj! aneb Klání vypravěčů. Aneta převyprávěla Stele děj své oblíbené knihy Malý princ znakovou řečí.

Valašské Meziříčí, Praha – „Anetka se přihlásila do soutěže, protože ráda čte. To je v komunitě neslyšících vcelku neobvyklé. Málokdo si uvědomuje, že pro neslyšící je čeština v podstatě jak cizí jazyk. Doufáme, že její úspěch bude motivací i pro další naše žáky, aby více četli,“ řekla Šárka Tovaryšová z mateřské, základní a střední školy pro sluchově postižené děti ve Valašském Meziříčí.

Finále prvního ročníku soutěže propojující svět moderních technologií, mluveného slova a knih se uskutečnilo v pražském divadle Minor. Jednotlivci i kolektivy ze základních škol zápolili o titul nejlepšího vypravěče.

Každý účastník měl za úkol během tří až pěti minut originálním způsobem převyprávět na kameru děj jakékoli knihy, kterou přečetl. Porota, ve které zasedli například herci Jiří Lábus a Martin Dejdar, vybrala z více než sta došlých příspěvků ty s nejzajímavějším přednesem. Ve finále soutěže se utkalo čtrnáct dětí z celé České republiky. Svůj příběh odvyprávěli porotě znovu, tentokrát na živo.

„Smyslem soutěže je převyprávět knihu tak, aby před očima posluchačů doslova ožila a každý, kdo si vyprávění poslechne, měl chuť si knížku přečíst,“ vysvětlil duchovní otec soutěže Ondřej Müller.

Valašský deník
http://valassky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.