Festival staví most mezi dvěma světy

Odznáček se srdíčkem si letos odnesou všichni, kteří se zúčastní už sedmnáctého ročníku Festivalu porozumění v Mariánských Lázních.

Mariánské Lázně – Pomyslný most mezi zdravými a handicapovanými lidmi začali účastníci akce stavět při výtvarnědramatické dílně s Jindřichem Havlíkem. Cílem Festivalu porozumění je spojit mezi sebou zdánlivě neslučitelné světy. A právě během několikadenního festivalu je vidět, že se organizátorům podařil velký kus práce.

Vedle sebe seděly a vzájemně spolupracovaly dámy z Pramenu, handicapované děti i děti z místní školy. A co víc, nikomu na tom nepřipadalo nic divného. A jak vlastně vznikl nápad pořádat festival?

„Napadlo nás to v průběhu výstavy fotografií,“ vzpomněl na rok 1999 otec festivalu Josef Slowík. „Zájem o akci, která přibližovala život v ústavu, byl tak povzbuzující, že přímo vyzýval k dalšímu kroku ve snaze přibližovat uměle oddělené světy lidí postižených a nepostižených.“ Festival pokračuje i v dalších dnech. Chybět nebude třeba vernisáž haptické výstavy od nevidomých umělců, kterou otevře Bára Štěpánová.

Chebský deník
http://chebsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.