Jak dlouho trvá vyřízení příspěvku na péči?

ilustrační foto: Tim & Selena Middleton / Flickr.com

Dotaz:
Jak dlouho trvá vyřízení příspěvku na péči?

Odpověď:

Zákonem stanovená lhůta je 105 dní, avšak Lékařská posudková služba ČSSZ si může zažádat o její prodloužení.

Praxe je taková, že se státní instituce stejně žádnými lhůtami neřídí a vzhledem k tomu, že je LPS ČSSZ v současné době velice přetížena, tak lze očekávat, že se vyřízení příspěvku na péči může protáhnout na 4 až 5 měsíců.

Mnohdy si za průtahy ale může samotný žadatel, když včas nedodá svému ošetřujícímu lékaři všechny lékařské zprávy z doplňujících vyšetření apod. Je proto dobré mít tyto zprávy připravené už v době, kdy si o příspěvek žádáte.

Jiří Marek
invArena

3 komentáře

  1. Od 13.8.mám pozadano.Žiju v RD sama,dceru mám naVš V praci pobiram minimální mzdu. Starám se o maminku po CMP. Jsem 3 měsíce na dlouhodobém ošetřovnem v prosinci jsem si vzala jeste nemocenskou v lednu jdu do práce.Na úřadech mají pořád čas. Že se člověk musí zadluzit ,to nikoho nezajímá.Měl by si to každý zkusit, nejdříve v nervach všechno vyřídit a pak půl roku čekat. kdyz bych mela neco vracet ,to mne budou uhanet.Je to teda doost psycho. Ani nevím, kde bych si mohla stěžovat.Bylo by to pro nějaký pořad J. Klímy? Černé ovce.?Jilkovaa? ONI SPOLEHAJI NA TO ,ZE LIDE MAJI JINE STAROSTI NEZ SI STEZOVAT.PROTOZE TI CO SE STARAJI O NEMOCNE CELODENNE NEMAJI NA TO UZ SILU.PAK BUDOU CUMET UREDNICI AZ SE JICH TO TAKE DOTKNE.

  2. Je to hrůza, jak dlouho trvá vyřízení žádosti o příspěvek na péči, když se úředníci nemusí řídít žádnou zákonem stanovenou lhůtou pro vyřízení. Je zajímavé ,když účetní nepošlě včas odvody na sociální zabezpečení,je vyčísleno hned penále za nesplnění povonosti včas vše odeslat.Když exitují povinnosti občanů vůči státu, proč nejsou dodržovány povinosti státu vůči občanům. Žádáli jsme v dubnu o zvýšení příspěvku pro
    naši maminku, ale do dneška nepřišlo žádné vyjádření, i když už uplynula lhůta 105-ti dnů na vyřízení, jak je uvedeno v zákoně. Ty účetní se také nukdo neptá jestli stihne vše včas odeslat, musí to stihnout v každém případě.

    • Já podávala odvolání v /noru a dodnes se nic neděje. Připadá mi to jako že čekají zdali ti lidé zatím nezemřou aby se jim nemuselo dávat. Jak ty úředníky přinutit k časnému jednání? Stačilo by kdyby se jim za nedodržování lhůty snižoval plat !!!

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.