Na vlastní kůži si otestovali, jak se žije nevidomým

foto: Flickr.com

Živo bylo včera po celý den u šumperské Vily Doris, kde se konala charitativní akce sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých. Zájemci si mohli otestovat, s jakými překážkami se potýkají lidé, kteří nevidí a musejí se spoléhat pouze na svůj hmat a sluch.

Šumperk – „Zájemci si mohli vyzkoušet projít s klapkami na očích a bílou holí trasu s překážkami. Po čichu také mohli poznávat různé bylinky a seznámili se s pomůckami, které nevidomým usnadňují běžný život,“ řekla organizátorka Soňa Bezděková.

Lidé se mohli seznámit i s Braillovým písmem. Po celé odpoledne byl na pódiu připraven doprovodný program, o nějž se postaraly děti z nejrůznějších kroužků.

Cílem osvětové akce byla především podpora sbírky Bílá pastelka, která se v rámci celé republiky koná pravidelně na podzim. Loni se v šumperském regionu podařilo vybrat desítky tisíc korun. Část výtěžku šla na činnost organizace nevidomých a slabozrakých. Ta za darované peníze rovněž nakupuje pomůcky a výukové programy, které handicapovaným lidem pomáhají zvládat sebeobsluhu.

Šumperský a Jesenický deník
http://www.sumpersky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.