Jsem nevidomý a nebyl mi přiznán příspěvek na pořízení notebooku s hlasovým výstupem. Neexistuje nějaká levnější verze, kterou bych si mohl uhradit sám?

Dotaz:
Jsem nevidomý a Zažádal jsem si o příspěvek na kompenzační pomůcku (notebook s hlasovým výstupem). Příspěvek mi nebyl přiznán. Chci se zeptat, zda je skutečně jediná možnost jak získat notebook s hlasovým výstupem taková, že musím jít přes specializované firmy, které podle mě mají notebooky a programy velice předražené? Neexistuje nějaká levnější verze, kterou by si nevidomý mohl uhradit z vlastních zdrojů?

Odpověď:

Nejprve je potřeba si položit otázku. Kolik zkušeností se speciálním software pro nevidomé mám? Pokud se v této oblasti zatím vůbec neorientujete, bývá většinou nejjednodušší se obrátit na specializované firmy, které Vám se vším poradí. Je ale zároveň smutným faktem, že tyto firmy využívají státní štědrosti tzn., že stát neví na co přispívá, proto si nechá od těchto firem tvrdit, že notebook s hlasovým výstupem a dalším příslušenstvím musí vždy stát minimálně sto tisíc korun, a že pro nevidomé je to jediná možnost, jak využívat moderní technologie.

To ale samozřejmě v dnešní době už dávno není pravda.

Pokud hledáte řešení Vaší situace tak, že si chcete notebook s hlasovým výstupem zakoupit sám, je to možné a nejedná se o nic zásadně nákladného.

Stačí, když si vyberete naprosto běžný notebook, podle Vašich preferencí tzn. podle toho na co ho budete využívat, jak velký výkon potřebujete apod. Věřím, že pro běžné užívání se dají sehnat notebooky v rozmezí 5 000 až 15 000 Kč. U dražších notebooků už většinou platíte pouze značku a nebo výkon, který 99% populace vůbec nepotřebuje.

U hlasového výstupu je dokonce situace ještě mnohem snazší. Existuje totiž hlasový výstup, který je zdarma, přitom kvalitou je naprosto srovnatelný s velice drahým hlasovým výstupem Jaws, což je nejběžněji dodávaný hlasový výstup od specializovaných firem.

Jedná se o tzv. open source hlasový výstup NVDA. Informace o tomto hlasovém výstupu a odkazy na jeho stažení naleznete zde: http://nvda-project.cz/

S tímto hlasovým výstupem budete schopen plnohodnotně ovládat svůj notebook. Jeho výhodou je, že hned po spuštění instalace s Vámi hned začne komunikovat v Češtině. V jeho základu naleznete velkou spoustu základních českých hlasů. Pokud by Vám nevyhovovaly, můžete si samozřejmě dokoupit kvalitnější české syntézy.

Dále si do svého notebooku už podle svých preferencí můžete dokoupit další software, jako třeba kancelářský balík Office od společnosti Microsoft apod. Všechny tyto programy si už ale můžete dokupovat postupně podle svých potřeb.

Lze tedy říci, že v rozmezí od 5 do 15 tisíc můžete mít plnohodnotně ozvučený notebook a nemusíte se trápit tím, zda Vám bude přiznán příspěvek na kompenzační pomůcku či ne.

Jen bych ještě dodal, že podobná situace je i u mobilních telefonů s hlasovým výstupem, které se dají pořídit dokonce ještě levněji.

Jiří Marek
invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.