Průkaz OZP dočasně nahradí papír z ÚP

Úřady práce nestíhají prodlužovat průkazy ZTP nebo ZTP/P, z toho důvodu teď budou na úřadech v Královehradeckém kraji vydávat písemný dokument, že postižený je doopravdy držitelem průkazu.

Lidé, kteří splní zákonnou povinnost a půjdou si zažádat o prodloužení průkazu OZP, se teď minimálně v Královehradeckém kraji nemusí obávat, že by dočasně o své výhody z průkazu plynoucí přišly. Pokud úřad do dvou měsíců nestihne průkaz prodloužit, vystaví žadateli písemné prohlášení, že je skutečně držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P.

Takový dokument pak dočasně bude sloužit jako průkaz OZP. Snad by se tak vyřešily situace, kdy úřady nestíhaly a lidé se mnohdy museli bez kompenzací obejít.

„Krajský ÚP přiznává svoje pochybení při nedodržení doby pro prodloužení průkazu a žádá instituce, aby na držitele tohoto potvrzení hleděly, jako by byl držitelem tohoto průkazu.
Současně nabízí žadatelům úhradu škody, pokud by k takové škodě došlo. Myslím si, že je to příklad vstřícnosti úřadu, který by měly následovat i ostatní úřady,“ uvádí předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása.

Podle něj by si lidé v případech, kdy jim úřad nestihl vydat průkaz, měli vzít tento doklad s sebou a žádat, aby jim na Úřadě práce vystavili dokument přímo na jejich jméno.

Písemný dokument naleznete zde

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.