Pražskému rehabilitačnímu centru Rehafit hrozí zánik

Pražskému rehabilitačnímu centru pro těžce tělesně postižené Rehafit hrozí zánik. Všeobecná zdravotní pojišťovna mu odmítá proplatit péči, kterou jeho pracovníci poskytli pacientům nad rámec úhradové vyhlášky. Reportáž Radiožurnálu.

ilustrační snímek

Je to jednorázový problém nebo je chyba v systému financování rehabilitačních center v Česku?

moderátor
Centrum Rehafit v Praze na Černém mostě tvrdí, že se snaží nabídnout svým klientům prostě tolik péče, kolik ji potřebují, jenže pojišťovna takový objem prostě neproplácí. Je obdobná situace i v jiných rehabilitačních centrech, nebo je to podle vás jednorázový problém?

Václav KRÁSA, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením
Tak já musím říci, že zatím nevím, že by byl v jiných rehabilitačních centrech takovýto problém, ale je pravda, že je trošku problém ve způsobu financování rehabilitační péče, protože záleží na tom, jaký je rozsah zdravotního postižení těch pacientů. Tam, kde je ten rozsah postižení podstatně větší, tak samozřejmě, že je to náročnější na čas, na počet pracovníků a tady, bohužel nedochází k tomu, aby tyto věci byly rozlišeny z hlediska platby od VZP nebo vůbec od zdravotních pojišťoven jako celku, čili může se to skutečně stát, že při skladbě pacientů, která je rozdílná od jiných pracovišť může dojít k těmto situacím.

moderátor
Mělo by tedy centrum Rehafit posílat své klienty jinam. Myslím o těch těžších případech. Jak to řešit?

Václav KRÁSA,
Já myslím, že je, protože pacient má právo v zásadě si vybrat zdravotnické zařízení u nás a to by neměl dělat, měl by samozřejmě dále jednat s pojišťovnou. Musím říci, že kdyby se možná na nás obrátili, tak bychom se pokusili i sami jednat se zdravotní pojišťovnou, abychom ten problém vyřešili. Ono v Praze je 10 takovýchto pracovišť, takže si myslím, že zrovna v Praze dostupnost jakékoliv zdravotní péče je vynikající, je to někde v jiných krajích, například Karlovarský kraj nemá vůbec žádné rehabilitační zařízení, takže je to kraj od krajů různé.

moderátor
Říkáte, že by Národní rada zdravotně postižených v tom mohla nějakým způsobem pomoci. Jak…

Václav KRÁSA,
Můžeme pomoci v tom jednání spíše.

moderátor
V tom jednání. Jak vstřícná je VZP nebo Všeobecná zdravotní pojišťovna v takových, řekněme, individuálních případech nebo v případech, kdy je potřeba ten finanční balík jaksi nafouknout pro náročnější klienty?

Václav KRÁSA,
Tak je to velmi rozdílné, ale myslím si, že nakonec se dojde vždycky k nějakému kompromisu.  Takže já si myslím, že určitě prostor nějaký k jednání ještě je. Tam zrovna na Praze 14 na Černém mostě, vím, že jsou ještě Chabry a myslím, že je ještě jedno rehabilitační zařízení. Takže je opravdu zvláštní, že zrovna toto zařízení je v takovýchto komplikacích.

moderátor
Pokud by se finanční situace toho zařízení Rehafit nevyřešila, muselo by se zavřít v tom nejkrajnějším případě. Klienti by tedy museli si vybrat stejně zařízení jiné, kdo by v takovém případě měl převzít do péče, je to na volbě toho klienta?

Václav KRÁSA,
Je to na volbě toho pojištěnce, ano.

moderátor
Kolik rehabilitačních center pro handicapované v Česku máme a jsou rovnoměrně dostupné.

Václav KRÁSA,
Jak už jsem říkal, nejsou rovnoměrně nedostupná, je jich něco mezi 70-80. Já jsem našel číslo 71, ale netroufnu si říct, že je to konečné číslo. Nejvíce těch zařízení je v Praze a vůbec ve Středočeském kraji… a ještě jich je hodně v Moravskoslezském kraji, ale čím více jaksi dál od centra, tak se zdá, že ta hustota rehabilitačních center je menší.

moderátor
Skladba klientů jednotlivých center se liší. VZP uznává, že právě Rehafit na Černém mostě v Praze se stará o ty nejtěžší, takže dostává zhruba 4krát víc peněz než jiná centra. Je podle vás ten systém financování této péče nastavený u nás správně?

Václav KRÁSA,
Musím říct, že to nedokážu hned takhle úplně posoudit, ale tím, že VZP přihlíží ke skladbě aspoň částečně u těch pacientů, tak si myslím, že asi jiný systém není, není možné nastavit, je to jakýsi výkonový systém. Nedovedu si to představit. Spíš je potřeba, aby to rehabilitační centrum dokázalo zdůvodnit svoje náklady a aby dokázalo VZP přesvědčit, že skutečně vynaložilo na léčbu tolik a tolik nezbytných prostředků.

moderátor
A v těch jednáních jim nabízíte pomoc?

Václav KRÁSA,
Ano.

moderátor
Předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása hostem Ranního interview Radiožurnálu. Děkuju vám za odpovědi. Na shledanou.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.