Kolik si mohu vydělat a jak budu platit pojistné?

foto: sxc.hu

DOTAZ: Mam 3 stupen invalidity,vyndali mi stitnou zlazu a mivala jsem zachvaty a velke krece atd., ted uz je mi lepe a nasla jsem si praci – baleni cokolad, kolik si muzu maximalne vydelat prosim? V listopadu jdu pred komisi a jak mi daji castecny, tak jsem se chtela zeptat, jestli budu muset nekde platit zdravotni a socialni nb mi to budou brat z platu nb mam jit na pracak?

Odpověď:

Výše mzdy není u kteréhokoli stupně invalidity nijak omezena. Ovšem je třeba zvážit, zda mám úměrně svému zdravotnímu stavu adekvátní úvazek. Předpokládá se, že zejména u manuálních prací stěží může zaměstnanec se 3. stupněm invalidity pracovat na plný úvazek, tedy osm hodin denně.  Uvádíte, že půjdete před komisi, jež bude zřejmě rozhodovat o invalidním důchodu. Tato komise jistě vezme v úvahu i snížený pracovní potenciál, který je spojen se 3. stupněm invalidity. Informace, že manuálně pracujete navzdory těžkému postižení plných 8 hodin denně, může rozhodování komise ovlivnit.

Zdravotní i sociální pojištění se strhává ze mzdy, odvody zajistí váš zaměstnavatel. Na zaměstnané invalidní důchodce se nevztahuje minimální vyměřovací základ ve výši aktuální minimální mzdy. Zaměstnavatel vypočítá pojistné na zdravotní pojištění ze skutečného vyměřovacího základu, bez ohledu na jeho výši, tj. bez doplatku do minimálního vyměřovacího základu. To ovšem neplatí při sjednání dohody o provedení práce s odměnou do 10 000 Kč měsíčně. Zde zaměstnavatel důchodce ke zdravotnímu pojištění nepřihlašuje a zdravotní pojištění neodvádí. Obdobně u dohody o pracovní činnosti do úhrnného měsíčního limitu 2999 Kč.

Zaměstnání invalidních důchodců ovlivní odvod zdravotního pojištění u zaměstnavatelů zaměstnávajících více než 50 % osob se zdravotním postižením. Zde tvoří vyměřovací základ pro odvod zdravotního pojištění v roce 2019 pouze rozdíl mezi skutečným výdělkem a částkou 7540 Kč. Musí se však jednat o poživatele invalidního důchodu (starobního důchodu se uvedená úleva na zdravotním pojištění netýká)

redakce invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.