I postižení mohou normálně pracovat. Díky Hátě

ilustrační foto: foxtongue / Flickr. com

Martin z Ledče trpí duševní nemocí. Proto měl problém najít práci. Nemoc vnímal jako cejch, stranil se lidí. Až se jeho rodiče rozhodli navštívit společnost Háta a využít její projekt S Hátou do práce. Dneska je Martin úplně jiný člověk. „Vrátilo se mi sebevědomí,“ říká hrdě.

Ledeč nad Sázavou – „S Hátou do práce je projekt Evropského sociálního fondu podporovaný z Operačního programu zaměstnanost. Začal prvního září 2018, potrvá do srpna letošního roku. Díky němu se nám podařilo najít práci asi třiceti lidem s různým postižením, kteří by byli v ústavu nebo v případě Martina, se trápili doma. Když říkáme práci, tak myslím pracovní místo, ne chráněnou dílnu,“ vysvětlila za obecně prospěšnou společnost Háta Iveta Vrbová.

Jak upřesnila, třeba mentálně postižení lidé chodí do práce nejdřív s podporou asistenta. Pak se většinou už osamostatní a jsou schopní pracovat sami. Kromě toho se učí, jak s výdělkem hospodařit. Podle Vrbové se kupodivu našly firmy, které se nebály zaměstnat člověka, byť je trochu „jiný.“ Zájem je na Světelsku, v Humpolci, na Ledečsku. Například ve Světlé nad Sázavou chodí lidé z Háty uklízet do areálu v Sázavské ulici. Další pracují v Ledči v prádelně firmy Akrobrab nebo jako skladníci a dělají ve firmách pomocné práce.

Jak dodala Vrbová, je jasné, že zapracování lidí s nějakým druhem postižení, hlavně duševním, a navyknout je, aby si na pracovní rytmus zvykli, trvá déle než u zdravých. „Na druhou stranu jsou ale tito lidé vděční za možnost pracovat a dělají maximum, aby nezklamali své zaměstnavatele, své blízké, ale i sebe,“ zdůraznila Vrbová.

Havlíčkobrodský deník

http://havlickobrodsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.