Nový stacionář v Náchodě zajistí klientům lepší komfort

foto: windchime sxc.hu

V náchodské ulici Na Vyšehradě byla ve čtvrtek slavnostně otevřená nová bezbariérová budova Denního stacionáře Cesta Náchod, který poskytuje pomoc osobám se zdravotním postižením.

„Ve stacionáři, který bude sloužit prozatím sedmnácti klientům, je k dispozici například tělocvična i krásná zimní zahrada. Další neméně důležitou součástí je místo zvané snoezelen – speciálně vytvořené prostředí se zvukem tekoucí vody, hudbou, světlem či vůní. Na přilehlé zahradě se zřídí záhony se zeleninou a do budoucna by zde mohlo vyrůst i zázemí pro drobné zvířectvo.

„Pomoc lidem se sníženou soběstačností z důvodu zdravotního, mentálního či kombinovaného postižení a jejich rodinám je prvořadý úkol, který si jako město v oblasti sociálních služeb klademe. Proto jsem srdečně rád, že se nám podařilo najít vhodnou lokalitu, která umožní stacionáři lépe realizovat aktivity s ohledem na věkově širokou cílovou skupinu,“ uvedl při slavnostním otevření Jan Birke.

Událost si nenechala ujít ani ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která si nové prostory prohlédla společně s klienty.

Rekonstrukce budovy včetně nákupu a instalace vybavení a nábytku probíhala od ledna 2019 do konce února 2020. Celkové výdaje činily více než 34 milionů korun, z toho bezmála 30 milionů uhradila EU. Další čtyři miliony poskytl Královéhradecký kraj.

Regina Hellová

Náchodský deník

https://nachodsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.