Týden rané péče

Péči odborníků potřebují děti s postižením a jejich rodiny co nejdřív. To je zásada, kterou připomněl Týden rané péče, jenž se letos přesunul do online prostoru, včetně akcí, které připravila ostravská pobočka. Raná péče v Česku funguje už 30 let a pomohla tisícům rodin.  Reportáž ČT

Aneta DOPITOVÁ, 
Já jsem Anetka Dopitová a mám 5 roků. Když mě manka porodila, nevidím na jedno očičko, takže na tohle vidím, na tohle nevidím. 

osoba 
Matyášovo postižení jsme zjistili v půl roce. Jak zjistíte postižení dítěte, tak se najednou rozsype svět, všechno, co jste měli zažitý, je jinač. 

redaktorka 
Příběhy rodin, které pečují o dítě s postižením. V mnohém se podobají. Zorientovat se v náročné situaci jim pomáhají Střediska rané péče. 

Vladimíra SALVETOVÁ, ředitelka, Společnost pro ranou péči, pobočka Ostrava 
V tuto chvíli spolupracujeme s 86 rodinami. A jsou to převážně rodiny dětí se zrakovým postižením od narození do 7 let a také s kombinovaným postižením, tedy se zrakovým a dalším. 

redaktorka 
Cílem je co nejrychleji začít s dítětem i rodinou pracovat tak, aby se co nejlépe zapojili do běžného života. Poradci jezdí za rodinami domů. Aktuální opatření vlády proti šíření onemocnění Covid-19 jejich práci přesunula spíše do virtuální formy. 

Martina KROUTILOVÁ, poradkyně rané péče 
Co se dá udělat na dálku, tak s nimi řešíme na dálku, ať už telefonicky, po Skypu, přes e-maily, jakou formou je jim to příjemné. 

redaktorka 
I týden rané péče letos probíhá v omezeném režimu. Společnost pro ranou péči třeba na internetu zveřejňuje příběhy jednotlivých rodin. Na dotazy odpovídá po telefonu nebo e-mailem. Kvůli aktuálním koronavirovým opatřením muselo Středisko rané péče zrušit i den otevřených dveří. Lidé tak mají možnost nahlédnout do těchto místností pouze online. 

Martina KROUTILOVÁ, poradkyně rané péče 
Tady jsem si pro vás připravila světelný panel, který používáme pro práci s dětma se zrakovým postižením. Můžou na něho pokládat různé průsvitné předměty. 

redaktorka 
Na pátek pak Středisko rané péče v Ostravě naplánovalo online setkání rodin. Ty, které budou mít zájem, si mohou předat dojmy a zkušenosti.

Česká televize

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.