Včera začal Týden rané péče

V celém Česku začal týden rané péče. Jednotlivá střediska upozorňují na to, jak důležité je pečovat o děti s postižením už od jejich narození. Ostravské centrum pomáhá hlavně rodinám dětí se zrakovým a kombinovaným postižením.

Česká televize

Dnes pětiletá Marie Kučerová právě i díky pracovníkům centra rané péče zvládá komunikovat a navštěvuje běžnou mateřskou školu.

Tady jsou Marii Kučerové 3 roky. Narodila se s postižením zraku, pohybuje se na vozíku. Nemluvila, nedokázala se soustředit na předměty.

A tady Marie dnes. Dokáže pojmenovat barvy, říct, co potřebuje. A to i díky terapeutům střediska rané péče, kteří za ní pravidelně jezdí domů. A také pravidelně rehabilituje.

Marcela KUČEROVÁ, matka Marie:   Nám řekne, kde jí co bolí, co chce, na co má chuť, před tím nám to neřekla.

Ostravské centrum rané péče vzniklo před 10 lety. Pomáhá dětem se zrakovým a kombinovaným postižením. A v tomto týdnu chce veřejnosti ukázat, jak důležitá je péče, kterou rodinám poskytuje.

Vladimíra SALVETOVÁ, ředitelka Střediska rané péče Ostrava:  Naši vyškolení poradci dojíždějí za rodinami domů, do jejich domácností, a poskytují rodičům rady, informace.

Jako Lenka Opočenská rodině malé Marie. Ze začátku u nich byla častěji, teď už dojíždí jen jednou za čtvrt roku.

Marcela KUČEROVÁ, matka Marie:    Pro mě bylo hodně taková výhra ji integrovat mezi běžné děti, do běžné logopedické školky, aby Maruška prakticky se setkala s běžnýma věcma, aby se tam rozvíjela dál hlavně v té komunikaci.

Ostravský Týden rané péče skončí v této dětské herně ve čtvrtek. Odborníci tady budou dětem zdarma vyšetřovat zrak, lidé si také mohou vyzkoušet, jak chutná káva nevidomým.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.