V Klimešce odstartovala Česká národní liga ragby vozíčkářů

Osm hráčů na vozíku, kteří si nedarují ani metr palubovky a jejich cílem je zavést míč za brankovou čáru. Mezitím mohou driblovat, přihrávat nebo míč nést. A hlavně se připravit, že se mu to soupeř bude snažit překazit a to třeba i prudkým nárazem vozíku. Tělesný kontakt je ovšem zakázán. To by byla velmi stručné popsaná pravidla, která jsou mixem pravidel ragby, házené a basketbalu.

Tento sport vznik v 70. letech, kdy ho v Kanadě vymysleli sportovci s kvadruplegií. V roce 2000 byl zařazen do programu paralympijských her konaných v Sydney. Čtyři roky před tím byl představen na paralympiádě v Atlantě jako ukázkový sport.

V Kutné Hoře soupeřily o ligové body čtyři týmy: Captains, Prague Robots, SK Ostrava a Sitting Eagles.

Kutnohorskou halu Klimeška mají vozíčkáři obzvlášť v oblibě. Jak potvrdil jeden z pořadatelů Jiří Pleško, hlavní plusy jsou hala, stravovaní a ubytovaní v jednom bezbariérovém objektu. Dále je to dřevěný povrch, který je pro náš sport nezbytný. O úplně nejvíc oceňujeme vstřícnost, vysvětlil oblibu kutnohorské sportovní haly a dodal: „Hráči používají lepidlo stejné jako házenkáři, a zanechávají čmouhy na hrací ploše. Léta řešíme jak je odstranit. V některých halách to pro nás znamenalo stopku. Zde se správce vrátil za minutu s hadrem a sprejem, který je původně k jinému účelu, a skvrny elegantně setřel,“ popsal s úsměvem Pleško.

Pokud to podmínky dovolí tak se ragby vozíčkářů v květnu do Kutné Hory opět vrátí.

Richard Karban

Pražský deník

https://prazsky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.