Na pěší zóně otevřeli nové pekařství, zaměstnává lidi s hendikepem

Pomocnou ruku podávají lidem s hendikepem téměř sedmnáct let. K zapojení lidí s mentálním nebo jiným zdravotním postižením do společnosti i prostřednictvím zaměstnání přispívá síť sociálních podniků Etincelle se sídlem v Kladně. S myšlenkou přišel zakladatel a ředitel společnosti Etincelle Jakub Knězů.

V lednu se podařilo otevřít v největším středočeském městě už čtvrtou provozovnu, kde pracují lidé se zdravotním postižením společně s ostatními zaměstnanci: pekařství U Dvou rohlíků na kladenské pěší zóně naproti sokolovně. Od pondělí do pátku od 7 do 17 hodin tam dostanete nejen čerstvé rohlíky a chléb, ale také koláče, chlebíčky, svačiny, polévky nebo balené obědy s sebou. To vše a mnoho dalšího vzniká denně pod rukama pracovníků v kročehlavské řemeslné pekárně a cukrárně, kterou provozuje společnost Etincelle.

V nově otevřeném pekařství na třídě T.G.M. pracují na směně střídavě dvě prodavačky a jedna klientka s hendikepem, což naplňuje podmínku, aby měl hendikepovaný pracovník k ruce zdravého kolegu. „V duchu této myšlenky fungují naši lidé nejen v prodejnách, ale ve všech provozech. Všichni zdraví zaměstnanci se tak stávají zároveň osobními asistenty kolegů s hendikepem. Jsou jejich pomocnou rukou, aby nebyli při práci stresováni, pomáhají jim a zároveň jsou garanty pro vykonávanou činnost. Našim cílem je postupně zařadit lidi s hendikepem na otevřený trh práce a začlenit je tak zcela do běžného života, aby byli soběstační,“ vysvětlila Tereza Olivová, marketingová specialistka z Etincelle.

„Naši klienti pracují napříč společností téměř v celé struktuře. V Kladně máme vedle řemeslné pekárny a sítě pekařství i Kavárnu Bez konce, která je součástí Divadla Lampion. Dále provozujeme několik let pekařství v sousedním Slaném. Součástí skupiny jsou také naše pražská bistra a kavárny Mezi řádky, vlastní catering, malá pražírna kávy na Šumavě, která je součástí penzionu v Nových Hutích a zásobuje naší výběrovou kávou veškerá bistra a kavárny v Praze a Kladně. Spravujeme rovněž farmu v Ledcích u Slaného, vyrábíme vlastní psí suchárky, máme úklidové týmy, prádelnu. Je toho hodně,“ popsala činnosti sdružení Olivová. Na farmě v Ledcích se klienti starají o slepice, husy, kachny a nově také o holuby, chovají tam koníky, ovce, kozy a pěstují velké množství vlastních bylinek a zeleniny. Některé z farmářských produktů se pak dále využívají ve výrobě, třeba vlastních přírodních sirupů.

„Snažíme se, aby zavedený koloběh byl co nejvíce přírodní. V současné době celý Etincelle zaměstnává 160 lidí s hendikepem,“ dodala Tereza Olivová. Součástí týmu Etincelle je i Troublegang, který navštěvuje například velké provozy v bankách a radí jim, jak by mohli uzpůsobit prostor tak, aby tam mohla pracovat osoba se zdravotním hendikepem. „Někdy skutečně stačí změnit jen pár drobností, ale dá se tím dosáhnout velkého výsledku při zaměstnávání potřebných,“ připomněla Olivová.

Kateřina Nič Husárová a Michal Bílek

Kladenský deník

https://kladensky.denik.cz/

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.