Vypěstovali první „bio-ledviny“ vhodné k transplantaci

Američtí vědci včera předvedli laboratorně vypěstované biologické ledviny, které po transplantaci krysám filtrovaly krev a produkovaly moč. To znamená další krok vpřed ve snaze pomoci pacientům, kteří trpí selháním ledvin, napsala agentura AFP.

Tento prototyp dokazuje, že „bio-ledviny“ mohou fungovat, uvedli vědci, kteří výzkum zveřejnili v časopise Nature Medicine.

Ledviny filtrují krev a zbavují ji škodlivých produktů metabolismu i nadbytečné vody. Výhodou těchto „biologických“ ledvin je, že jsou vypěstovány z vlastních buněk pacienta, v tomto případě laboratorní krysy.

Vize vědců staví na vyjmutí nefunkční ledviny, kterou zbaví všech starých buněk, až vznikne prázdná „slupka“ s voštinovou strukturou podobnou včelí plástvi. Pak se ledviny znovu „vybudují“ s využitím buněk odebraných pacientovi, uvedl zpravodajský server BBC News.

Tento postup by měl dvě velké výhody oproti současné transplantaci orgánu. Tkáň by se shodovala s pacientovou, a tudíž by odpadla nutnost celý život užívat léky potlačující imunitní systém, aby „cizí“ orgán neodmítal. Značně by také zvýšila počet dostupných orgánů pro transplantaci, protože i ty ledviny, které jsou nyní odmítnuty, by mohly posloužit jako základ pro vytvoření nové.

Počty pacientů, jimž selhávají ledviny a musí kvůli tomu několikrát týdně navštěvovat dialýzu, neustále celosvětově přibývá. Například v Česku chodí pravidelně do dialyzačního centra na 5600 lidí a každoroční nárůst činí až 10 procent. Ledviny patří k nejžádanějším orgánům k transplantaci s dlouhými seznamy čekatelů.

Nadále je ale nutné provádět další testy a překonat řadu problémů, než bude možné zahájit výzkum na lidech, uvedli američtí výzkumníci.

invArena

MUDr. Jan Činčura

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.