Plíživá artróza už postihuje i třicátníky

Artróza nejčastěji postihuje lidi nad padesát let, ale stále častěji se s ní setkávají i mnohem mladší, převážně sportující ženy a muži. V příštích dvaceti letech se má navíc počet postižených ještě zvýšit. Čím to je? 

Jednou z možných příčin tohoto onemocnění je například obezita, ale třeba taky stres. Začíná to nenápadně, občasná slabá bolest či praskání v kloubu, nebo vrzání při pohybu, a může nakonec skončit nesnesitelnou bolestí a náhradním umělým kloubem.

Podle statistik trpí artrózou sedmdesát procent lidí starších pětašedesáti let. Častěji jsou postiženy ženy.

Artróza nejčastěji postihuje kyčelní a kolenní klouby, ale také páteř, ramenní klouby a malé klouby ruky.

Ovlivňují jí genetické předpoklady a životní styl. Nadváha a obezita způsobuje nadměrné opotřebení kloubů, nebezpečné je také jednostranné zatížení kloubů při zaměstnání, nebo při sportu. V posledních letech postihuje artróza stále mladší lidi.

„Je to kvůli tomu, že jsme více zatěžováni, ale nejenom fyzicky, ale i psychicky a stres v podstatě dělá nerovnováhu svalů a tím může vznikat i atrotické onemocnění,“  říká Michaela Tomanová, ředitelka rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí.

Například jednatřicetiletý Josef hrál vrcholově volejbal, sportuje prakticky odmalička. Začínající artróza ramene si vyžádala operaci, nyní má před sebou několikatýdenní rehabilitaci.

Mezi rizikové skupiny patří tanečníci, horníci, dělníci, ale i příležitostní sportovci, jejichž klouby nejsou ze sedavého zaměstnání na extrémní zatížení zvyklé.

invArena

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.