V Praze se testuje léčba sklerózy kmenovými buňkami

Již není daleko doba, kdy lékaři budou schopni vyléčit lidi s poruchou míchy, kteří jsou dosud odkázáni na invalidní vozík. Vědci z Ústavu experimentální medicíny nyní testují léčbu amyotrofické laterální sklerózy pomocí kmenových buněk.

Toto závažné neurologické onemocnění vede k postupnému selhávání životních funkcí člověka, který se s postupující nemocí přestane hýbat, později i polykat až nakonec umírá. Do klinických zkoušek v pražské Fakultní nemocnici v Motole bylo zařazeno 13 pacientů s tímto onemocněním.

„O výsledcích se ještě nedá hovořit, protože to chvíli trvá. Začali jsme v polovině minulého roku, ale už se ukázalo, že je to bezpečné a žádný pacient neměl komplikace, ani se nezhoršil,“ uvedla vedoucí vědeckého týmu Eva Syková, která v ústavu vede výzkum i dalších degenerativních onemocnění a poranění mozku a míchy.

Na výzkumu léčby amyotrofické laterální sklerózy se v ústavu Akademie věd ČR pracuje zhruba pět let. Nálezy u zvířat podle Sykové prokázaly, že je možné zpomalit postup choroby. Na základě toho navrhli vědci klinickou zkoušku, kterou schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Vědci a lékaři nyní sledují, zda léčba pomocí kmenových buněk zpomalí chorobu také u lidí. Využívají buňky kostní dřeně, vlastní buňky pacienta, které se vyberou a rozmnoží. „Tento proces trvá přibližně tři týdny, pak jsou pacientovi podány,“ uvedla Syková.

Onemocnění podle ní není příliš časté, v Česku se evidují desítky případů. Průměrná délka života pacientů s amyotrofickou laterální sklerózou se podle odborných studií pohybuje zhruba od dvou do pěti let od začátku diagnózy. Pouze deset procent nemocných přežívá déle než deset let.

Syková se svým týmem pracuje od Nového roku v nově otevřeném Výzkumném centru buněčné terapie a tkáňových náhrad v pražské Krči, které navazuje na Inovační biomedicínské centrum Ústavu experimentální medicíny. Výzkum kmenových buněk a biologických materiálů se zaměřuje na jejich využití k reparacím, regeneracím a náhradám poškozených orgánů a tkání.

invArena
MUDr. Jan Činčura

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.