Genová terapie vyléčila pacienty s leukémií

Američtí vědci zdokonalili genovou terapii u smrtelné končící akutní leukémie natolik, že podstatně zvyšuje jejich šance na vyléčení a záchranu života. Metodu studují také čeští lékaři.

Podle listu Science Translational Medicine se podařilo pět pacientů trpících akutní lymfoblastivkou leukémií zcela vyléčit genetickou úpravou buněk z jejich imunitního systému tak, aby napadly leukemické buňky a zničily je.

Tato akutní forma leukémie rychle spěje ke smrti pacienta. Mnozí umírají dříve, než se dočkají vhodného dárce k transplantaci kostní dřeně, jež by je mohla rakoviny zbavit.

Na vědce silně zapůsobilo, že se toto těžké onemocnění podařilo vymýtit u všech pěti pacientů. U jednoho zmizela rakovina za pouhých osm dní léčby.

„Výsledky jsou průlomové,“ řekl hlavní autor studie, onkolog Renier Brentjens z Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.

Lékaři nasadili genovou terapii u pěti vybraných pacientů ve věku od 23 do 66 let, u kterých nepomohla standardní chemoterapie a kteří dosud nenalezli dárce pro transplantaci kostní dřeně.

Při leukémii se imunitní systém stává vůči leukemickým buňkám netečný a nelikviduje je. Vědci izolovali T-lymfocyty z těla nemocného a vpravili do nich geneticky upravený faktor,  aby byly schopny rozeznat buňky leukemické a napadnout je.

Lékaři však neměli možnost posoudit, zda genová terapie vyléčila pacienty natrvalo. U čtyř z nich totiž po úspěšné léčbě genovou terapií provedli transplantaci kostní dřeně, u jednoho z nich došlo po čtvrt roce k návratu rakoviny a zemřel.

Metodu zkoumají také čeští vědci

„Jedná se o pozoruhodný výsledek a je možné, že by to mohlo v budoucnosti i nahradit transplantaci. To však zatím nikdo říci nemůže,“ řekl přednosta pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze Marek Trněný.

Také přední český hematoonkolog profesor Pavel Klener soudí, že jde o jednu z cest, jak přispět k účinné léčbě leukémie. Než se ale účinnost potvrdí a než se metoda dostane do běžné praxe, může ještě uplynout několik let, připomněl Klener.

invArena

MUDr. Jan Činčura

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.