V domovech pro seniory chybí až 15 000 míst

Domov Ždírec poskytuje sociální služby seniorům převážně z Kraje Vysočina

V domovech pro seniory chybí až 15 000 míst. V některých částech republiky se tak na umístění čeká i rok. Podle informací České televize jsou obsazeny domovy ve všech krajích. Nejvíc žadatelů o místo, přes 1 700, je ve zlínském a Jihomoravském kraji, volná místa nejsou ani v Praze, Jihočeském a Libereckém, ale také Pardubickém kraji. Přesná data o počtu čekajících tam ale nemají, naopak saturovaná je poptávka na Ústecku. Ve vyznačených regionech úředníci potvrdili, že situaci chtějí řešit rozšiřováním kapacit. Konkrétní cíl si stanovil kraj Královéhradecký. Do 3 let má zvýšit počet míst od 900. Vysočina a Zlínský kraj se zaměří na zlepšování nabídky pečovatelských služeb. A dál v tématu budeme pokračovat s Andreou Faltysovou, ředitelkou Domova pro seniory Clementas Mlékovice. Hezký večer.

moderátorka
Paní Faltysová, tak jak velký problém je tedy podle vás ten nedostatek míst v domovech pro seniory? My jsme teď viděli ta čísla tedy statistická. Tak jak to vypadá v reálu?

Andrea FALTYSOVÁ, ředitelka domova pro seniory Clementas Mlékovice
Ta čísla statistická můžou být někdy dublovaná tím, že si žadatelé podávají žádost do více domovů pro seniory, tudíž někde se můžou rozcházet s realitou. Nicméně pravda je taková, že v domovech pro seniory se na přijetí opravdu čeká. Někdy je to na měsíce, někdy bohužel i na roky.

moderátorka
Jak je to třeba konkrétně u vás, kolik lidí máte teď na pořadníku?

Andrea FALTYSOVÁ,
Aktuálně máme v pořadníku něco přes 40 žadatelů.

moderátorka
A to je tedy na jak dlouhou dobu zhruba?

Andrea FALTYSOVÁ,
No, ono je to těžko říct, protože my vybíráme žadatele o přijetí podle toho, jak opravdu nepříznivá je jejich sociální situace, jaká je momentální situace a okolnosti, ale dá se říct, že kolem 2-3 měsíců.

moderátorka
To znamená, že to jednoduše nezáleží na tom, na jakém místě na pořadníku jsem, ale podle toho tedy, jaká je moje situace.

Andrea FALTYSOVÁ,
Přesně tak.

moderátorka
Jak dlouho dopředu tedy řešit to, když chci seniora do domova umístit, na čem všem to záleží?

Andrea FALTYSOVÁ,
No, především to záleží na situaci toho seniora, pokud je senior vlastně zdatný, nemá žádné závažné handicapy, tak není potřeba nějak řešit umístění do domova pro seniory, ovšem pokud se objeví nějaké handicapy a zejména, pokud se objeví nějaká náhlá nemoc nebo náhlý úraz, který opravdu znemožní tomu seniorovi být doma i s pomocí terénních nebo ambulantních sociálních služeb, tak tam je potom samozřejmě nejvyšší čas.

moderátorka
Vím, že se to asi špatně odhaduje, ale jak poznám, že je tedy ten správný čas, když tedy k tomu všemu budu přistupovat tak, že asi ne hned se na mě nebo na mé rodiče nebo prarodiče dostane místo.

Andrea FALTYSOVÁ,
Osobně bych to asi řešila tak, že ve chvíli, pokud budu pečovat doma o své rodiče a vidím, že míra péče se zvyšuje, tak bych se začala zajímat o to, jaké možnosti a domovy se v mém okolí nachází a právě třeba, jaké jsou možnosti přijetí, podmínky přijetí, jestli bych vůbec chtěla, aby ten můj rodič v tom domově pro seniory konkrétním byl a zajímala bych se o to asi v této fázi.

moderátorka
Obecně možná, jak poznat dobré místo, tedy dobrý domov pro seniory, na co všechno se zaměřit, na co všechno si dát pozor?

Andrea FALTYSOVÁ,
Tak úplně optimální je, pokud máte referenci od někoho známého, kdy vám řekne, měl jsem v domově maminku, tatínka, byl jsem nadmíru spokojený, můžu ti doporučit, to je asi ta nejlepší reference. Když neznáte to zařízení, ten domov, tak je potom dobré jít se do něj podívat a dát na první dojem, na první vlastně vstup, když vcházím do toho domova, jak se v něm cítím, jestli to v tom domově voní, jestli se tam pohybují klienti volně, jestli vypadají pokojně, jestli jsou čistí, jestli vypadají v pořádku, potom samozřejmě i na tom, jaké mi ten domov poskytne informace, co mi nabídne, jestli jsou neomezené návštěvy, to všechno jsou důležité věci. Padlo tady i to, že člověk potřebuje mít své maličkosti, tak jestli si případně do domova může vzít nějaké svoje vybavení, jestli mi to ten domov vůbec umožní, jestli s tím počítá, že už třeba i před příchodem toho klienta je dobré nějaké ty maličkosti mu do toho pokoje donést.

moderátorka
Je možná možnost vyzkoušet si takový domov seniorů nanečisto, nebo to je úplně uvažování tedy z říše snů?

Andrea FALTYSOVÁ,
Domovy pro seniory jako taková služba vlastně nejsou nastaveny na zkoušku, nicméně, pokud jste do domova pro seniory přijata, tak máte kdykoliv možnost ukončit poskytování služby. To je jedna věc. A druhá věc, že většina domovů už dneska nabízí i tzv. odlehčovací službu, která je vlastně nastavená na dočasné poskytování sociální služby. Ve chvíli, kdy třeba pečující osoba potřebuje si zajistit nějaké svoje okolnosti nebo si odpočinout od péče, odjet si na dovolenou, takže i to je vhodná možnost, jak využít a vyzkoušet, jak ten můj blízký se bude v tom domově cítit.

moderátorka
Pojďme se ještě podívat na ceny v domovech pro seniory. Od nového roku jsou maximální úhrady v zařízeních, jako jsou právě domovy pro seniory nebo pro osoby se zdravotním postižením, 280 Kč za pobyt a 235 Kč za jídlo na celý den. Podle zákona o sociálních službách musí seniorům po uhrazení poplatků zůstat alespoň 15 % z jejich příjmů. Paní Faltysová, co když jednoduše senioři nemají prostředky na to, aby mohli v domovech pro seniory být? Je možné jim nějak vyjít vstříc nebo řekněme, že by tam docházeli ne třeba každý den, ale je možné tam docházet třeba jen pár dní v měsíci?

Andrea FALTYSOVÁ,
No, domov pro seniory jako služba s tímto opravdu nepočítá, nicméně pokud senior nemá dostatečně vysoké příjmy, tak sociální služba musí podle zákona o sociálních službách snížit úhradu tak, aby mu zůstalo oněch zmiňovaných 15 % na nějaké osobní výdaje, takže vlastně by se nemělo stát, že by žádnému seniorovi, který potřebuje péči domova, nebyla poskytnuta.

moderátorka
Takže jednoduše tímto je to vyřešeno a nemělo by se to stávat vůbec.

Andrea FALTYSOVÁ
Je to vyřešeno, nicméně samozřejmě zákon o sociálních službách dává ještě jednu možnost, že se služba může domluvit na spoluúčasti s rodinou.

moderátorka
Já jsem tedy tady říkala maximální částky, které jsou ze zákona určené, nicméně dá se říct, kolik pobyt v domovech pro seniory stojí v průměru v Česku? Já vím, že vy tedy vedete jen jeden domov, ale předpokládám, že možná budete mít aspoň nějaké povědomí o tom, jestli opravdu ve velké míře využívají to maximum nebo se částky pohybují třeba i níže.

Andrea FALTYSOVÁ,
Tak, jak mám tu zkušenost, tak domovy opravdu využívají tu maximální výši, protože cena energií, cena potravin, samozřejmě personální náklady jsou opravdu vysoké, takže je potřeba tu úhradu mít.

moderátorka
Vy jste na začátku už zmiňovala velice v krátkosti tedy to, že někteří senioři si žádají o ten pobyt i v několika domovech seniorů tedy najednou, jak je ta možnost otevřená? Je to jednoduše možné, že si zažádám třeba ve dvou, třech, čtyřech zařízeních a čekám, kde mě tedy vezmou jako první?

Andrea FALTYSOVÁ,
Ano, v současné době to systém umožňuje, můžete si podat, kolik žádostí vlastně chcete, a většinou tedy čekáte, který domov vás přijme první. Anebo si vyberete domov, ve kterém chcete pobývat, a čekáte, až se uvolní místo v něm.

moderátorka
Když se vrátíme zpátky k tomu personálu, jak velký je to problém v domovech pro seniory? Dá se říct, kolik chybí opravdu těch pečovatelů? Ale možná nejen pečovatelů, ale jsou tam samozřejmě i jiné profese, jako jsou třeba kuchaři a tak dál, psychoterapeuté…

Andrea FALTYSOVÁ,
No, ono to asi záleží možná i lokálně, možná i domov od domova, jestli ten personál chybí, nebo nechybí. Já si myslím, že se daří nějakým způsobem tu potřebu zatím saturovat, ale kvalitní personál se shání opravdu čím dál tím hůře.

moderátorka
My jsme se tady předtím tedy s vaší kolegyní bavily o tom, že za pár let může být právě s personálem ještě větší potíž. Jaké jsou vyhlídky?

Andrea FALTYSOVÁ,
Neumím vám teď říct, protože se snažíme dělat všechno pro to, abychom se do této situace nedostali. Nicméně je pravdou, že starší generace, které teď v tuto chvíli pečují, jednou samy dosáhnou důchodového věku a mladší generace zatím využívají všech nabídek a možností toho, jak si získat životní zkušenost, získat pracovní zkušenost z více oborů, než si najdou ten, ve kterém jim bude vlastně nejlépe. Takže za mě optimálně podílet se na výchově mladých lidí k péči o seniory a nejenom o seniory, samozřejmě i o zdravotně postižené.

moderátorka
Ona už právě vaše předřečnice říkala, že ve velké většině případů ty pečovatelky tvoří právě ženy nebo v menší míře tedy i muži, kteří jsou ve věku 50+, to znamená, že za chvíli jednoduše začnou odcházet do důchodu. Je možné zvýšit třeba zájem o studování tohoto oboru, nebo tím, že je to finančně tak podhodnocené, tak to jednoduše moc mladých lidí neláká?

Andrea FALTYSOVÁ,
Já si myslím, že je nutné o tom oboru hovořit, je potřeba si uvědomit, že pečujeme my třeba v péči o seniory o naše matky, o naše otce, takže pořady vašeho typu jsou skvělé v tom, že vlastně dávají vědět o tom, že tady sociální služba je, protože většinou ji rodiny vyhledávají až ve chvíli, kdy skutečně potřebují. Takže se doma o této péči ani vlastně nemluví a mládež, která se chystá ke studiu nebo ke střednímu vzdělávání, vlastně nemá ani o těchto oborech ponětí mnohdy. Zažila jsem taky dobu, kdy péče o naše blízké nebyla příliš vyzdvihována, naopak byla někdy až pejorizována, což musím říct, že už se dneska velmi výrazně zlepšilo a už nedochází k takovému tomu podhodnocování toho, jo, ty pracuješ a pečuješ a k tomu takovému jakoby podhodnocení té profese.

moderátorka
Moc díky, že jste přišla za námi do studia.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.