Nominovaný na cenu Olgy Havlové

ilustrační foto zdroj: Morguefile

Ve studiu ČT 2 – Dobré ráno přivítáme dalšího hosta a je jím nejmladší laureát ceny Olgy Havlové Arch. Filip Pšenčík, který byl nominovaný na cenu Olgy Havlové za své úsilí pomáhat s budováním bezbariérového bydlení pro lidi se zdravotním handicapem

——————–
Vítejte, dobré ráno, Filipe, jaké to je vrátit se z dovolené z Indonésie? A že vás vaše kolegyně z práce nominovaly na cenu Olgy Havlové?

mluvčí 10,
——————–
No, já jsem se nedozvěděl, že mě nominovali, já se rovnou dozvěděl, že jsem byl vybrán jako vítěz, teď jste tátčí, kariaturní. Já jsem, to bylo, myslím, zhruba pátý den, já jsem přišel ráno do práce, rozkliknul email tam, vážený pane pšenčíku atd. Byl jste nebo byl jste vybrán jako vítěz ceny? Tak říkám, to je jako za vtip, vlastně o něčem vůbec nevím.

mluvčí 1,
——————–
A že si u vás ve lize vozíčkářů umíte udělat legraci a pořádnou.

mluvčí 10,
——————–
To si myslím, že každopádně. A zrovna jsme se právě s tou kolegyní a všiml jsem si, že je v kopii toho emailu, tak jdu za ní jako baru, co to má znamenat? Tohleto prostě, no, my jsme tě tak jako nominovali, jak jsi byl pryč, tak jsme ti zapomněli říct, no.

mluvčí 2,
——————–
Vy jste tu cenu získal za své úsilí pomáhat s budováním bezbariérového bydlení pro lidi se zdravotním handicapem, a to navzdory nebo možná právě proto, že i vy žijete se zdravotním handicapem.

mluvčí 10,
——————–
Já si myslím, že vlastně hrozně málo lidí si dokáže představit a vžít se do role vozíčkáře, tak vlastně si myslím, nebo přijde mi to vlastně skvělý propojení osobního života a věci, co jsem vystudoval, nebo školy, co jsem vystudoval.

mluvčí 2,
——————–
Vy aktuálně v lize vozíčkářů pracujete jako asistent soběstačnosti. Co si pod tím můžu představit?

mluvčí 10,
——————–
Já to říkám, že jsem taková technická podpora našim sociálním pracovnicím, takže vlastně, jak jsem za ten svůj život vyzkoušel spoustu kompenzačních pomůcek i spoustu sportů a takových věcí, tak vlastně si myslím, že mám docela přehled v téhle oblasti, takže s tím pomáhám vlastně, pokud to naše sociální pracovnice řeší s klienty a pak vymýšlíme další vychytávky právě v tom bydlení nebo v samoobsluze s klienty atd. a to navrhnutí toho domu, bytů, přizpůsobení toho prostředí vlastně až ta v podstatě poslední.

mluvčí 11,
——————–
Nebo.

mluvčí 10,
——————–
Jak to říct, taková ta. Nejposlednější věc.

mluvčí 1,
——————–
Tak Dobře, nejposlednější věc, ale pro vás i vzhledem k tomu, co máte vystudováno, je asi nejzajímavější, ne?

mluvčí 10,
——————–
Já si myslím, že vlastně nejzajímavější mi přijde to hledání cesty s klientem, jak zajistit jeho soběstačnost a pokud je k tomu přijde něco víc, jako ten sport nebo nějaký další věci, tak je to úplně ta nejlepší věc, co může být.

mluvčí 1,
——————–
Jak ta cesta probíhá, jak ta cesta vlastně vypadá.

mluvčí 10,
——————–
Já většinou dostanu zakázku od kolegyní, protože oni s klienty pracují na denní bázi, vlastně učí se například vařit a právě tyhlety věci a popřípadě se na mě obrátí už, už člověk, který právě chce předělat nebo nějak upravit ten svůj byt, dům atd. a potom se sejdeme, já vlastně nějakým způsobem zhodnotím nebo řekneme si, co by chtěl dělat. Já vlastně během té schůzky tak nějak odhaduju nebo koukám na to, jak se pohybuje, jak vlastně s tím handicapem pracuje, co je schopný zvládnout a tak nějak už mi jako v hlavě, v hlavě naskakuje vlastně věci, které by mu to mohly usnadnit, nebo ty věci, co, nebo ty úkony, které chce zvládnout a následně teda tím přizpůsobit ten byt, no.

mluvčí 2,
——————–
A to může být třeba nějaká kompenzační pomůcka nebo to, že se změní výška nějaké pracovní plochy.

mluvčí 10,
——————–
Nebo to vlastně může být jenom přesunutí skříněk a například gauče v obývacím pokoji nebo vlastně jedna skříňka vedle vany, na kterou je schopný přesednout a posadit se do té vany nebo Madla atd.

mluvčí 2,
——————–
Mě vlastně zajímá ten, ten pocit toho, že je člověk sebevědomí natolik, že se o sebe dokáže postarat. Co je pro tohle nejdůležitější? Jaké ty úkony jsou opravdu pro ty lidi třeba emocionálně nejdůležitější, aby měli pocit, že jsou soběstační?

mluvčí 10,
——————–
Já mám vlastně dost zakázek nebo hlavní zakázky jsou koupelny a kuchyně, takže jsem tak nějak nabyl dojmu, že pokud si člověk zvládne připravit aspoň nějakým základním způsobem jídlo a umýt se nebo udělat jako osobní hygienu, tak to je vlastně asi to nejdůležitější, na čem se dá stavět.

mluvčí 1,
——————–
A na tom dnes budeme stavět i my a vrátíme se k tomu určitě

ČT 2

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.