Duševně nemocných v Česku rychle přibývá

Duševně nemocných v Česku rapidně přibývá. Za posledních šest let se počet lidí v ordinacích psychiatrů zvedl o 100 tisíc a plno hlásí i léčebny. Například v Brně-Černovicích podle České televize často lidé končí kvůli závislostem a depresím.


Navenek spokojená tvář, uvnitř ale rozbitá duše. Úzkostmi začala Svatava Bognárová trpět poté, co neustávaly hádky s manželem a onemocněla jí dcera.

„Nevíte, kdy to přijde, jo, to se cítíte jako třeba půl dne příjemně a najednou klap, jak když se přehodí klapka a cítíte, že se něco v té hlavě děje,“ říká Svatava Bognárová.

A na první pohled ani Pavel Mrkvica nevypadá jako duševně nemocný, přitom každý den dochází do stacionáře Psychiatrické léčebny v Černovicích.

„Byly to vlastně úzkosti, který vyvrcholovali panickou atakou, a tady se to rapidně zlepšuje a cítím se podstatně líp,“ řekl Pavel Mrkvica.

Duševní poruchy ročně zlomí na 600 tisíc Čechů. Před 10 lety to byla polovina, víc postihují ženy než muže a nevyhýbají se ani dětem a dospívajícím. Důvody návštěv psychiatra se u mužů a žen liší. Ženy trápí neurózy, deprese a úzkosti. Muže stres a závislosti na alkoholu a drogách.

„Hodně z toho jsou reaktivní stavy, kdy nápor společnosti je velice vysoký, ten tlak na výkon, na dosažení úspěchu je velký a mnozí lidé selhávají,“ uvedl  ředitel Psychiatrické léčebny Brno Marek Radimský.

Hlavně lidé se závislostmi střídají v léčebnách schizofreniky. Těch za jejich zdmi naopak ubývá.  Díky novým lékům totiž mnoho těchto pacientů může být v ambulantní péči.

Jak předejít úzkostem, kterými trpí paní Svatava a pan Pavel, lékaři nevědí. Hledat řešení je ale i kvůli ekonomice třeba, duševní poruchy jsou už teď druhým nejčastějším důvodem pro přiznání invalidního důchodu.

podle reportáže ČT1 zaznamenala invArena

1 trackback / pingback

  1. Máme dost svých duševně nemocných… | Publicistický portál Skutečnosti

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.